Slovenski parlament potvrdio novi zakon za ublažavanje posljedica koronakrize

30.12.2020. 11:27 / Izvor: Agencije
Slovenski parlament potvrdio novi zakon za ublažavanje posljedica koronakrize

Gotovo 550 miliona eura pomoći ekonomiji i građanima predviđeno je sedmim po redu zakonskim paketom za ublažavanje posljedica epidemije.

Gotovo 550 miliona eura pomoći ekonomiji i građanima predviđeno je sedmim po redu zakonskim paketom za ublažavanje posljedica epidemije COVID-a 19 koji je potvrdio slovenski parlament, prenose u srijedu mediji.

Zakonom, koji su kasno u utorak navečer prihvatili zastupnici, određene su visine nadoknade plata zbog gubitka zaposlenja, zatim jednokratni dodaci umirovljenicima, studentima, zaposlenima s nižim platama, porodicama s više djece te drugim kategorijama stanovništva koje je najteže pogodila koronakriza.

Penzioneri s nižim penzijama dobit će dodatak od tristo eura, prenosi Hina.

Na dvjesto eura solidarne nadoknade uz isplatu plate za decembar imaju pravo zaposlenici kojima plata ne prelazi visinu dvije minimalne plate.

Za svako novorođeno dijete država će još godinu dana nakon kraja epidemije COVID-a 19 isplaćivati doplatak od 500 eura, stoji u novom zakonu.

Vjerski službenici će za posljednja tri mjeseca ove godine dobiti temeljni mjesečni dohodak od 700 eura, određuje među ostalim interventni zakon za ublažavanje posljedica drugog vala epidemije COVID-a 19.

Zakonom su među ostalim potvrđeni dodaci na platu na koje imaju pravo zdravstveni i drugi esencijalni zaposlenici "na prvoj liniji" borbe s epidemijom.

Na insistiranje vlade parlament je potvrdio i odredbu interventnog  zakona po kojoj poslodavci onim zaposlenicima koji ispunjavaju uvjete za odlazak u redovnu penziju mogu uručiti rješenje o prestanku radnog odnosa, bez posebnog obrazloženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti