Slučaj Agrokor: U tijeku pretrage kod 15 osoba

16.10.2017. 12:14 / Izvor: Fena
Slučaj Agrokor: U tijeku pretrage kod 15 osoba

Prema neslužbenim informacijama u istrazi sudjeluje oko 300 policajaca koji istražuju na čak 60-ak lokacija.

Državno odvjetništvo Hrvatske izvijestilo je u ponedjeljak prijepodne da su u istrazi slučaja Agrokor u tijeku izvidi i kriminalističko istraživanje "zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja" te da traju pretrage kod 15 osoba.

"Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku. Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu. Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama", priopćilo je Državno odvjetništvo.

Istraga poslovanja u posljednjih nekoliko godina

Prema neslužbenim informacijama u istrazi sudjeluje oko 300 policajaca koji istražuju na čak 60-ak lokacija.

Odvjetnik jednog od bivših čelnika Agrokora Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, potvrdio je da je nakon pretrage stana njegov branjenik "lišen slobode" i odveden u policiju.

Odvjetnik je kazao da istraga obuhvaća poslovanje Agrokora u posljednjih nekoliko godina te da su iz doma njegova branjenika zaplijenjeni telefon i "dva papira", javlja Hina.

"Sve se temelji na revizorskom izvješću, nepravilnostima u knjiženjima, krivotvorenim bilancama i izvješćima", pojasnio je Pavasović Visković koji očekuje da će Crnjac tijekom dana biti ispitan na državnom odvjetništvu.

Čogurić: Pouka o pravima politička deklaracija, a ne konkretni akt

Rajko Čogurić koji u istrazi slučaja Agrokor zastupa Antu Todorića, sina osnivača koncerna Ivice Todorića, kazao je da u pouci o pravima koju je primio gotovo nema pravnih detalja te da se radi "više o političkoj deklaraciji nego o konkretnom aktu".

Pouka o pravima široko je postavljena te "gotovo nema pravnih detalja odnosno činjenica o kojima bi se moglo polemizirati. U ovom trenutku... kazao bih da se radi više o jednoj političkoj deklaraciji nego o konkretnom aktu", kazao je Čogurić za N1.

Dodao je i da će se njegov branjenik, iako nije u Hrvatskoj, odazvati ukoliko dobije poziv za razgovor s pravosudnim tijelima.

Ante Todorić se, kaže, "uredno prije mjesec ili više dana" odjavio iz Hrvatske i prijavio novo prebivalište na londonskoj adresi. "On nije u bijegu i on će se u svakom slučaju kada dobije formalni poziv odazvati i biti dostupan pravosudnim tijelima", kazao je Čogurić.

Nakon što je policija u ponedjeljak ujutro pokrenula akciju Agrokor, osnivač tog koncerna Ivica Todrorić na svom je blogu ocijenio da je riječ o političkom procesu, ali da će biti dostupan institucijama pravne države i saborskom istražnom povjerenstvu, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti