Slučaj "TUŠ-a": Smišljena prevara i organizovani kriminal

03.11.2014. 15:25 / Izvor: Fena

Dopredsjednik VTKBiH Bruno Bojić danas je nakon sastanka predstavnika VTKBiH s oštećenim dobavljačima, kojima slovenska kompanija "Tuš" duguje više od 20 miliona KM, izjavio da imaju indicije da se radi o smišljenoj prevari i organiziranom kriminalu koji želi uništiti bh. proizvođače.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Bruno Bojić danas je nakon sastanka predstavnika VTKBiH s oštećenim dobavljačima, kojima slovenska kompanija "Tuš" duguje više od 20 miliona KM, izjavio da imaju indicije da se radi o smišljenoj prevari i organiziranom kriminalu koji želi uništiti bh. proizvođače.

"Uvjeravam vas da ćemo im stati ukraj", dodao je Bojić naglašavajući da je sastanku prisustvovalo stotinjak poduzetnika koji imaju potraživanja od povezanih osoba "Tuš d.o.o." i "Tuš-Trade", te da su doneseni konkretni zaključci i mjere.

Bojić je naveo da će tražiti listu, odnosno pregled potraživanja i obaveza "Tuš-Tradea", "Tuša d.o.o." i drugih firmi povezanih osoba s "Tuš-Tradeom". Također, uputit će zahtjev za preispitivanje njihovog poslovanja pravosudnim i inspekcijskim organima, kao i dopis sa zahtjevom za poduzimanje mjera iz svoje nadležnosti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, vladama FBiH i RS, Distriktu Brčko, Ambasadi Slovenije u BiH, Vladi i predsjedniku Republike Slovenije, te Gospodarskoj zbornici Slovenije.

Postavlja se pitanje, kako je kazao predstavnik oštećenih dobavljača i direktor firme InterCamp Nedim Kalamujić, da li osnivači kompanije imaju sredstva da izmire dugove, zbog čega će vjerovatno morati tražiti od matice, odnosno firme "Tuš" u Sloveniji i njihovog osnivača Mirka Tuša da izmiri te dugove.

"Niko nije očekivao da će jedan međunarodni trgovački lanac, nakon zasnivanja poslovnog odnosa s dobavljačima, prebaciti poslovanje na društvo koje je registrovano sa samo 2.000 KM osnivačkog kapitala, a to je objašnjeno internim standardima. Za ostvarivanje potraživanja putem suda potrebno je dosta vremena i troškova, zbog čega je napravljena analiza poslovanja "Tuša" u BiH, te je očigledno da "Tuš" i osnivači "Tuša" nisu došli u BiH da ostvaruju ekonomske koristi, već se radi o smišljenoj prevari", dodao je Kalamujuć.

Na pitanje da li je moguće, odnosno da li sumnjaju da je "Tuš" imao saradnju s nekim iz institucija BiH pri izvođenju ove prevare, Kalamujić je rekao da postoji osnova sumnje prema osnivačima "Tuša", te da je preuranjeno govoriti o sprezi unutrašnjeg i vanjskog faktora.

Naveo je da je predana krivična prijava jedne oštećene osobe, pri čemu su navedene indicije da se radi o prevari u smislu štete i drugim pravnim osobama. Po njegovim riječima, da bi tužilaštvo što efikasnije postupilo i da bi imalo argumente, a kako je zaključeno na sastanku, potrebno je da se u postupak krivičnog prijavljivanja uključi što više oštećenih.

Govoreći o tome kako su stvorena tolika dugovanja "Tuša" prema domaćim dobavljačima, odnosno zašto ranije nije bilo reagovanja, Kalamujić je rekao da se poslovni odnos trgovca i njegovih dobavljača bazira na odgodama plaćanja koji su pod pritiskom realnih uvjeta privređivanja, kao i odnosa ponude i potražnje.

"Tu su trgovački lanci u povoljnijem položaju nego dobavljači. Plaćanja je bilo, ali je ono prolongirano, prvo je bilo 30, pa 45, pa 60, pa 90, pa 120 dana. Problem se nije pojavio preko noći, a ljudi koji rade ovo nisu u prilici da biraju kanale distribucije i način kome će i kako to prodati. Imajući u vidu da se radi o internacionalnoj kompaniji, niko nije dovodio u sumnju njihove dobre namjere. Ipak, kad je poslovanje prebačeno na firmu s osnivačkim kapitalom od 2.000 KM, ni tada problem nije postao evidentan, već se plaćanje odugovlačilo, da bi na kraju bilo obustavljeno", kazao je Kalamujić.

Naveo je da je "Tuš" imao oko 40 maloprodajnih jedinica, od čega nisu svi objekti bili u njihovom vlasništvu.

" Po informacijama kojima raspolažemo, značajan dio objekata koji su u njihovom vlasništvu je već pod hipotekom, tako da smo zabrinuti o pitanju imovine u BiH osnivača "Tuša" iz koje možemo naplatiti. Inače, "Tuš" je u BiH imao oko 600 radnika", naveo je Kalamujić.

Dopredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić je kazao da su ogromna sredstva opljačkana od dobavljača iz BiH i šire. Oštećene bh. kompanije, po njegovim riječima, zapošljavaju oko dvije hiljade radnika, prave promet godišnje više od milijardu KM i plaćaju državi poreza i raznih nameta više od tristo miliona KM.

"Sve je to razlog da se domaće institucije zabrinu i zainteresiraju za ovaj problem, da aktiviraju diplomatske veze da bi izašlo navidjelo sve šta se dešavalo", kazao je Egrlić.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti