Služba za zapošljavanje KS i Link: Besplatno obrazovanje za nezaposlene

18.06.2014. 07:58 / Izvor: eKapija.ba

Protokol o saradnji između obrazovne ustanove BusinessAcademy, ITAcademy kompanije LINK group doo i JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" potpisan je jučer u Sarajevu.

Protokol o saradnji između obrazovne ustanove BusinessAcademy, ITAcademy kompanije LINK group doo i JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" potpisan je jučer u Sarajevu.

Ovom prilikom najavljene su buduće akcije koje će JU "Služba za zapošljavanje Kantona sarajevo" i LINK group realizovati u narednom periodu, a prva takva akcija koja slijedi je podjela besplatnog školovanja na BusinessAcademy i ITAcademy za osobe sa invaliditetom. Od ostalih aktivnosti u okviru ove saradnje izdvajaju se besplatni online edukativni seminari koji se organizuju u okviru LINK Centra za razvoj karijere, besplatni online kursevi engleskog jezika u trajanju od 3 mjeseca. Za pohađanje besplatne online obuke i školovanja bit će raspisani konkursi ili javni pozivi.

JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" i obrazovne ustanove BusinessAcademy i ITAcademy kompanije LINK group doo, Sarajevo prepoznale su svoj zajednički interes u oblasti pomoći nezaposlenim licima u sticanju dodatnih korisnih znanja i vještina koje tržište rada traži, a u cilju bržeg pronalaženja posla.

Na dan 16.06.2014. godine na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo bilo je ukupno 70.376 nezaposlenih lica, od toga žena 60,3 posto, mladih do 35 godina 42,2 posto. Najviše je VKV, KV, PK, NSS i NK osoba 40.672 ili 57,8 posto.

Iako je broj nezaposlenih smanjen za nešto više od 2.000 u odnosu na prošlu godinu, JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" nastaviće sa aktivnostima posredovanja u zapošljavanju kako bi trend pada broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo bio nastavljen.

On je podsjetio da je u toku i program 800+ koji će u narednom periodu na najmanje šet mjeseci zaposliti više od 800 osoba koje ispunjavaju uslove programa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti