Služba za zapošljavanje KS objavila pet poziva za poslodavce i nezaposlene

09.12.2020. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Služba za zapošljavanje KS objavila pet poziva za poslodavce i nezaposlene

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo objavila je pet javnih poziva u okviru Program mjera za podsticaj zapošljavanja.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo objavila je pet javnih poziva u okviru Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2020. godini.

Javni poziv poslodavcima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve namijenjen je nezaposlenim osobama kao što su demobilisani borci, djeca demobilisanih boraca, šehidske porodice, RVI, djeca RVI koji imaju 100 % procenat invalidnosti, djeca dobitnika najvećih ratnih priznanja, civilne žrtve rata, osobe koje su na evidenciji nezaposlenih najmanje 24 mjeseca prije objave javnog poziva..

Planirana sredstva za ove namjene iznose 5.086.934,00 KM, a cilj je zapošljavanje 529 nezaposlenih osoba.

Drugi poziv koji je objavljen je poziv poslodavcima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika sa VSS . U okviru njega pravo na učešća imaju nezaposlene osobe bez radnog iskustva u struci, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo prije objave javnog poziva. 

Planirana sredstva za ove namjene iznose 1.920.000,00 KM, a cilj je zapošljavanje 200 pripravnika.

Sužba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim Programom i potpišu Ugovor o radu sa nezaposlenom osobom u skladu sa Zakonom o radu, mjesečno, 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 800,00 KM po novouposlenom pripravniku, za cijelu ili dio isplate bruto plaće. Svi drugi eventualni troškovi padaju na teret poslodavca.

Pripravnici medicinske struke po ovom Programu neće se stručno osposobljavati.

Javni poziv poslodavcima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja medicinskog kadra u javne zdravstvene ustanove sa područja Kantona Sarajevo je treći javni poziv i pravo učešća imaju nezaposlene osobe iz ciljne kategorije, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Planirana sredstva za ove namjene iznose 1.200.000,00 KM, a cilj je zapošljavanje 200 nezaposlenih osoba i to 100 sa VSS i VŠS i 100 sa SSS.

Služba će javnim zdravstvenim ustanovama koje budu obuhvaćene Programom i potpišu Ugovor o radu sa nezaposlenom osobom u skladu sa Zakonom o radu, mjesečno, 3 mjeseca, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 2.500,00 KM po novouposlenoj osobi sa VSS i VŠS, te 1.500,00 KM po novouposlenoj osobi sa SSS, za cijelu ili dio isplate bruto plaće. Svi drugi eventualni troškovi padaju na teret poslodavca.

Četvrti javni poziv namijenjen je nezaposlenim osobama za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja. Pravo učešća u Programu imaju nezaposlene osobe, prijavljeni na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objave javnog poziva, a koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnom djelatnošću u Kantonu Sarajevo i koje do sada nisu koristile sredstva za samozapošljavanje od strane Službe i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Planirana sredstva za ove namjene iznose 2.500.000,00 KM, a cilj je samozapošljavanje 250 nezaposlenih osoba.

Služba će nezaposlenim osobama koje budu obuhvaćene Programom i registruju samostalnu dj elatnost, na ime troškova registracij e, doznačiti sredstva u iznosu od 400,00 KM, te mj esečno, u trajanju od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 800,00 KM, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Peti javni poziv namijenjen je poslodavcima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja vatrogasaca pripravnika​.

U Programu pravo učešća imaju nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo prije objave javnog poziva, a koje ispunjavaju i posebne uslove u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Planirana sredstva za ove namjene iznose 192.000,00 KM, a cilj je zapošljavanje 40 nezaposlenih osoba iz ciljne kategorije.

Služba će Kantonalnoj upravi civilne zaštite Kantona Sarajevo, nakon što potpišu Ugovor o radu sa nezaposlenom osobom u skladu sa Zakonom o radu, mjesečno, 6 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 800,00 KM po novouposlenoj osobi, za cijelu ili dio isplate bruto plaće. Svi drugi eventualni troškovi padaju na teret poslodavca.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti