Smailbegović: Očekujemo u ovoj godini 350 miliona KM pomoći

06.01.2021. 09:58 / Izvor: Faktor
Smailbegović: Očekujemo u ovoj godini 350 miliona KM pomoći

Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže da ukoliko ukupna pomoć realnom sektoru u ovoj godini bude iznosila oko 350 miliona KM.

Stabilizacija privrede, pomoć realnom sektoru kako bi se sanirale posljedice koje je po ekonomiju izazvala pandemija koronavirusa, jedna je od važnijih stavki predviđenih u Budžetu Federacije BiH za ovu godinu.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za Faktor kaže da ukoliko ukupna pomoć realnom sektoru u ovoj godini bude iznosila oko 350 miliona KM, da se može očekivati i zapošljavanje, vraćanje na radna mjesta, najmanje 6.500 osoba.

Nadamo se da sa 50 miliona KM neće zapošljavati po općinama

"U Budžetu je za stabilizaciju privrede predviđeno 150 miliona KM, kao subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima. To bi trebalo direktno da ide privredi. Sljedeće što sam vidio, a što bi moglo pomoći, jeste 50 miliona KM kao poticaj zapošljavanju. Iskreno se nadam da će taj novac otići u realni sektor, da neće ponovo završiti u javnom sektoru i da neće dati da se zaposle ponovo po općinama i javnim preduzećima. S tim smo došli već do 200 miliona KM. Sljedeća stavka koju sam vidio jeste više miliona KM za regresiranje kamata za kredite preko Garantnog fonda", govori Smailbegović.

Pojašnjava kako je Federacija napravila Garantni fond i on je u Razvojnoj banci.

"Mislim da je tamo sada nekh 100 miliona KM. Na bazi toga bi trebalo da se izda nekih 400 miliona kredita koji će ići po principu da pola iznosa garantuje FBiH putem tog Garantnog fonda, a pola firma koja uzima kredit. Da bi to bilo zaista neka realna pomoć, jer to što vam neko garantuje, tu će biti povoljnija kamata za tu garanciju. Ta sredstva bi trebalo da idu ciljano na neke ozbiljne projekte i da se subvencionira kamata i trošak garancije. Time bi te firme praktično dobile novac beskamatno", govori Smailbegović i dodaje:

"Sljedeća stvar koju sam vidio u Budžetu FBiH jeste da će FBiH prebaciti mislim čak 250 miliona KM kantonima. Najmanje polovica toga trebalo bi da završi u privredi u smislu pomoći obrtnicima i malim preduzećima. Naravno, ponovo se nadam da kantoni neće taj novac usmjeriti 20 posto privrednicima, a 80 u budžete. Dakle, imamo informaciju da bi trebalo da idu ciljano sredstva po nekim projektima. Znači, u privredu bi moglo završiti u ovoj godini nekih 350 miliona KM. Federacija je u koroni izgubila 12 do 13 hiljada radnih mjesta. Mislim da je fokus vratiti ta radna mjesta. Hoće li sada biti ti isti ljudi ili drugi, to je za državu manje važno". 

Ciljati na firme koje mogu vratiti nezaposlenost

"Bitno je da se ta nezaposlenost smanji i ja mislim da bi ovdje uspjeh bio ako se od tih 13 hiljada polovica vrati u toku ove godine. Nisam siguran da će se svi vratiti, ali bi bio uspjeh kada bi se vratilo nekih šest-sedam hiljada radnih mjesta. Ova stavka 50 miliona KM u budžetu za zapošljavanje je glavna za ovo o čemu smo pričali. Bila bi katastrofa da se to da javnom sektoru. Treba ciljati na firme koje mogu vratiti zaposlenost", kazao je.

Podsjećamo, Prijedlog budžeta FBiH za ovu godinu drugi put će se pred delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH naći 11. januara. Budžet FBiH za ovu godinu iznosi 5,4 milijarde KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti