Smailbegović: Sredstva od smanjenja doprinosa usmjeriti u povećanje plaća

28.07.2019. 11:53 / Izvor: Fena
Smailbegović: Sredstva od smanjenja doprinosa usmjeriti u povećanje plaća

Po njegovim riječima, naročito se intenzivno razgovora o setu zakona koji se tiču doprinosa, poreza na dohodak i poreza na dobit.

Udruga poslodavaca FBiH proaktivno djeluje prema donositeljima odluka, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti s jedinstvenim ciljem, osigurati povoljnije uvjete poslovanja, privući što više investicija, uvesti nove tehnologije i otvoriti nova radna mjesta, kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista predsjednik te udruge Adnan Smailbegović.

Po njegovim riječima, naročito se intenzivno razgovora o setu zakona koji se tiču doprinosa, poreza na dohodak i poreza na dobit.

"Kada je u pitanju Zakon o doprinosima FBiH, na čijim izmjenama u smislu smanjenja doprinosa godinama inzistiramo, u posljednje vrijeme intenzivno radimo na rješenju prema kojemu bi se doprinosi koji sada iznose 41,5 posto na neto plaće smanjili na 32 posto u prvoj godini primjene. U iduće tri do četiri godine stopa doprinosa postupno bi se dodatno smanjivala do 26,5 posto na neto plaću, što je stopa doprinosa koju priželjkuju poslodavci", kazao je Smailbegović.

Dodao je kako je osnovno preduvjet da dođe do smanjenja stope doprinosa proširenje porezne osnovice, jačanje porezne discipline i jačanje inspekcijskih nadzora.

Smailbegović je istaknuo kako je Udruga poslodavaca FBiH spremni zakonski obvezati se da sva sredstva koja bi poslodavcima "ostala" na osnovi smanjenja doprinosa, usmjeri u povećanje plaća radnicima.

Govoreći o visini plaća u BiH, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH kazao je kako je većina poslodavaca u proteklih godinu-dvije povećala plaće zaposlenicima u skladu sa svojim mogućnostima.

"Sada je krajnje vrijeme da i država konkretno, smanjenjem doprinosa i drugih davanja na plaće, doprinese povećanju plaća. Kao Udruga poslodavaca FBiH zalažemo se za povećanje minimalne plaće na nekih 500 - 600 maraka, uz uvjet da se smanje doprinosi", poručio je Smailbegović.

Po njegovim riječima, samo povećanje plaća neće spriječiti odlazak mladih i kvalificiranih kadrova iz BiH.

"Mišljenja sam da ljudi iz BiH odlaze u većoj mjeri iz razloga koji su vezani za opće stanje u društvu, nego iz čisto ekonomskih razloga. Apsolutno se zalažemo za povećanje plaća, ali samo povećanje plaća neće zaustaviti odlazak. Za to su potrebne ozbiljne intervencije države, gdje su plaće i uvjeti rada tek dio cijelog sustava", kazao je predsjednik Udruga poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti