Vijesti

Smanjene privredne aktivnosti bh. izvoznika snažno pogodile sektor logistike: Transport tereta pao za trećinu

02.03.2009. 09:05 / Izvor: Nezavisne novine

Zbog smanjenih privrednih aktivnosti prevoz tereta željeznicama, avionski kargo saobraćaj, te kamionski i kontejnerski prevoz smanjeni su i do 30 odsto na početku ove godine.

"Željeznice FBiH" su u januaru ove godine prevezle 16 posto manje robe u odnosu na isti mjesec lani, a što je posljedica pada proizvodnje u velikim izvoznim kompanijama kao što su "ArcelorMittal" iz Zenice i "Global Ispat Koksna industrija" iz Lukavca.

"Ova tendencija, nažalost, nastavljena je i u februaru", kazao je Narcis Džumhur, direktor "Željeznica FBiH".

Na terminalima logističke kompanije RTC "Intereuropa" Sarajevo broj šlepera i kontejnera manji je za 30 posto u odnosu na decembar prošle godine, a oko deset posto u odnosu na januar.

"Robe je osjetno manje, slijedom toga manje su uplate za carine i PDV, a naši kapaciteti su sve slabije popunjeni", naglašava Meho Bavčić, direktor ove kompanije, koja kontroliše 60 posto logističkog tržišta u BiH.

Bavčić procjenjuje da će i februar završiti s lošijim prometom, ali nešto boljim nego u januaru. Dodaje da će ova kompanija, koja ima oko 250 uposlenih, biti prisiljena i da otpušta radnike ako se sadašnji trend nastavi do sredine godine.

Hasib Salkić, direktor "Interšpeda" Sarajevo, kaže da se u sektoru logistike i transporta uočava drastičan pad količine robe koju ova kompanija servisira u uvozu i izvozu. Sumornoj slici doprinosi i poremećaj likvidnosti kod klijenata, koji ne mogu izvršavati čak ni obaveze plaćanja carine i PDV-a, a kamoli pravovremeno plaćati usluge špeditera i logističkih kompanija.

"Učestale su blokade garancija te prinudna naplata dažbina na uvezenu robu koju sve rigoroznije provodi Uprava za indirektno oporezivanje BiH", naglašava Salkić navodeći da ovaj segment privrede ulazi u delikatno razdoblje u kojem će mnoge kompanije propasti.

Manji obim prometa robe na početku ove godine bilježi i Međunarodni aerodrom Sarajevo. U januaru su zračnim putem prevezena 124.743 kilograma robe, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine manje za 15 posto. Još u oktobru prošle godine prevoz je premašivao 200.000 kilograma.

"U 2008. godini obim kargo prevoza opao je za 3,89 posto u odnosu na 2007. godinu, a ove godine taj pad mogao bi biti veći", kazala nam je glasnogovornica Aerodroma Edita Sulejmanović.

Dodala je da pad fizičkog obima karga utiče na ukupan prihod aerodroma, na smanjenje uposlenosti osoblja i na iskorištenost kapaciteta, ali nije precizirala u kojoj mjeri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti