Smanjenje troškova korištenjem energetski efikasnih prozora i vrata

21.10.2018. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Smanjenje troškova korištenjem energetski efikasnih prozora i vrata

U prosjeku, domaćinstva troše skoro polovinu svojih godišnjih troškova energije na grijanje i hlađenje.

Iako se objekti za stanovanje danas grade energetski efikasnije od onih izgrađenih prije tri desetljeća, većina stanovnika nije u potpunosti upoznata sa mogućnostima uštede energije u svom domu.

U prosjeku, domaćinstva troše skoro polovinu svojih godišnjih troškova energije na grijanje i hlađenje. Takav trošak može se značajno smanjiti, korištenjem energetski efikasnih prozora i vrata, čime se smanjuju gubici topline, što je samo jedan od brojnih odgovora na pitanje kako štediti energiju i novac.

Kako bismo dobili upute o mjerama koje se mogu primijeniti u domaćinstvu,  potrebno je iskustvo i savjet pouzdanog stručnjaka. Upravo takav stručnjak prisustvovao je ove subote u Banjaluci, na edukativnom događaju koji je organizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED). GED projekat finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a za cilj ima i informisanje građana o efikasnim načinima upotrebe energije i  važnosti energetske efikasnosti u svakodnevnom životu.

"Organizacija događaja u kojem posjetioci imaju priliku vidjeti maketu energetski efikasne kuće i dobiti praktične savjete stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti, se pokazala vrlo korisnim. Pružajući građanima konkretne odgovore i savjete o mjerama koje mogu primijeniti u svom domaćinstvu, a koje doprinose manjem korištenju energije, finansijskim uštedama i zaštiti životne sredine, nastojimo ih motivisati da promjene svoje navike pri korištenju energije," izjavio je Elvis Hadžikadić, menadžer GED projekta.

Svim posjetiocima su predstavljeni i materijali sa savjetima o pametnoj upotrebi energije, a koji su dostupni i na web stranici www.ged.ba.

"Prije dvije godine smo stavili fasadu te zamijenili sve prozore na kući i od tada na računima za električnu energiju primjećujemo uštedu i do 30 procenata, pogotovo u zimskom periodu kada je sezona grijanja," izjavio je jedan od posjetilaca, Dragan Gajić.

Projekat Zeleni ekonomski razvoj doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini s ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda.

Nakon Banjaluke, edukativni događaji će biti održani u Doboju i Trebinju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti