Smanjenjem poticajnih poreza smanjit će se i investicije

25.01.2016. 10:16 / Izvor: Akta.ba
Smanjenjem poticajnih poreza smanjit će se i investicije

Ocjena komorskog sistema je da će smanjenje poreznih poticaja i oslobađanja iz važećeg Zakona o porezu na dobit u Federaciji BiH, kako se predviđa novim zakonskim rješenjima, direktno dovesti do smanjenja obima domaćih i stranih investicija.

U Sarajevu je ovih dana održan sastanak užeg rukovodstva Privredne komore Kantona Sarajevo, Kantonalne privredne komore Tuzla i Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona, na kojem je razmatran novi prijedlog Zakona o porezu na dobit o kome se u komorskom sistemu vodila rasprava i tokom 2014. godine.

Ocjena komorskog sistema je da će smanjenje poreznih poticaja i oslobađanja iz važećeg Zakona o porezu na dobit u Federaciji BiH, kako se predviđa novim zakonskim rješenjima, direktno dovesti do smanjenja obima domaćih i stranih investicija, što bi moglo imati nepovoljne efekte na implementaciju reformske agende.

Kako brojni prijedlozi koji su ranije upućivani ispred komorskog sistema u Federaciji BiH nisu prihvaćeni, to je poslovni sektor, na tragu zadovoljavajućeg rješenja, utvrdio nove prijedloge u pravcu poboljšanja teksta zakona.

Ono oko čega su se privredne komore Sarajeva, Tuzle, Goražda i Bihaća složile jeste da se u novom tekstu zakona obavezno treba integrisati novi član po kojem se obveznik, koji je, u godini za koju se utvrđuje porez na dobit, ostvario neto izvoz do 30% od ukupno ostvarenog prihoda oslobađa plaćanja poreza na dobit srazmjerno procentu učešća izvoza u ukupno ostvarenom prihodu, kao i da se obveznik koji je u godini za koju se utvrđuje porez na dobit neto izvozom ostvario preko 30% od ukupno ostvarenog prihoda oslobađa u potpunosti plaćanja poreza na dobit za tu godinu.

Drugi važan prijedlog poslovnog sektora jeste da se poreznom obvezniku koji izvrši investiranje u proizvodnu opremu u vrijednosti preko 50% ostvarene dobiti tekućeg poreznog perioda, umanjuje obaveza obračunatog poreza na dobit za 50% iznosa u godini investiranja, odnosno da se poreznom obvezniku, koji u perodu od pet uzastopnih godina izvrši investiranje u ukupnom iznosu od 20 mil. KM, s tim da u prvoj godini investira četiri mil. KM, umanjuje obaveza obračunatog poreza na dobit za 100% iznosa u godinama investiranja.

Amandmanski prijedlozi komorskog sistema na prijedlog Zakona o porezu na dobit na tragu su rješenja, koje daje prostora kako za ubiranje javnih prihoda, tako i za poticanje, očuvanje i unapređenje investicionih aktivnosti i očuvanje konkurentnosti domaće privrede, ocjena je komora i apeluje se na delegate oba doma Parlamenta FBiH da prihvate ove prijedloge u potpunosti, navode iz Komora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti