Smanjiti doprinose i time rasteretiti cijenu rada u FBiH

15.12.2020. 13:05 / Izvor: Akta.ba
Smanjiti doprinose i time rasteretiti cijenu rada u FBiH

Potrebno značajno smanjiti doprinose i time rasteretiti cijenu rada u FBiH, čime će se omogućiti povećanje plaća radnika, više novih investicija i novih radnih mjesta.

Adnan Smailbegović, predsjednik i Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, održali su sastanak sa grupacijom industrijskih sindikata koje su predstavljali Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalskih radnika BiH, Lejla Ćatić, predsjednica Sindikata radnika drvne industrije i šumarstva BiH, Kata Iveljić, predsjednica Sindikata radnika hemijske i industrije nemetala BiH, Zlatibor Kojičić, predsjednikom Sindikata radnika kožarske, tekstilne i industrije obuće BiH te Murat Škamo, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH. Sastanak je održan na inicijativu predstavnika sindikata.

"Zajednička ocjena sa sastanka je da odnosi između poslodavaca i sindikata nikada nisu bili na nižoj tački, što rezultira nepotrebnim i nesvrsishodnim raspravama. Posljedica toga je slabija zaštita prava radnika i poslodavaca", saopćili su iz UPFBiH.   

Stoga je neophodno početi raditi na vraćanju međusobnog povjerenja i unapređenja međusobne komunikacije. To je neophodan uslov da bi se stvari počele mijenjati na bolje, s ciljem poboljšanja ukupnog poslovnog i društvenog ambijenta.

Konkretno je dogovoreno da poslodavaci i sindikati razmijene prijedloge zakonskih rješenja, inicijativa i akata, kako bi se usaglasili stavovi prije nego što se sa njima bude išlo prema donositeljima odluka.  

Obostrano je konstatirano da je potrebno značajno smanjiti doprinose i time rasteretiti cijenu rada u FBiH, čime će se omogućiti povećanje plaća radnika, više novih investicija i novih radnih mjesta.

Istaknuta je potreba da se reinvestiranje oslobodi plaćanja poreza na dobit, s ciljem većeg zapošljavanja,uvođenja novih tehnologija i povećanja konkurentnosti domaće privrede.

Zajednički je stav da treba doći do bitnog povećanja minimalne plaće. Poslodavci su izrazili spremnost da odmah po usvajanju nove metodologije o utvrđivanju nove cijene rada od strane Federalnog ministarstva finansija sa sindikatima otvore pregovore o visini minimalne plaće.

Dogovoreno je da obje strane poduzmu neophodne mjere kako bi se stvorili uslovi za početak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima. Činjenicu da određeni broj kolektivnih granskih ugovora ističe, poslodavci neće koristiti kako bi smanjili prava radnika, navodi se u saopćenju.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti