Smještajni kapaciteti mogu odgovoriti porastu dolazaka turista

17.07.2017. 12:36 / Izvor: Akta.ba
Smještajni kapaciteti mogu odgovoriti porastu dolazaka turista

Postajemo sve interesantnija destinacija na turističkoj mapi regiona, pa samim tim raste i potreba za povećanjem broja smještajnih kapaciteta u našim turističkim destinacijama.

BiH postaje sve interesantnija kao turistička destinacija što pokazuje i povećanje dolazaka turista. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da su turisti u ožujku/martu ostvarili 156.256 noćenja što je više za 9,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2016. No, postavlja se pitanje može li BiH sa kvalitetom i brojem smještajnih kapaciteta zadovoljiti povećanu potražnju. 

''Postajemo sve interesantnija destinacija na turističkoj mapi regiona, pa samim tim raste i potreba za povećanjem broja smještajnih kapaciteta u našim turističkim destinacijama, i to različite kategorije, od apartmanskog tipa do luksuznih hotela'', kažu za Akta.ba iz Turističke organizacije Republike Srpske. Dodaju da ih raduje činjenica da se konstantno povećava broj turističkih kretanja, tj. broj dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista.

Prema podacima Ministarstva trgovine i turizma RS na području ovog entiteta ima oko 168 kategoriziranih ugostiteljskih objekata za smještaj, tipa hotel, motel, pansion, garni-hotel, aparthotel, dok za Federaciju nismo uspjeli dobiti podatke od Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Iz Turističke zajednice HNŽ /HNK smatraju da postojeći kapaciteti, što se tiče kvalitete i broja, mogu odgovoriti potražnji koja je trenutno prisutna u ovoj županiji.

Ponuda u smještajnim kapacitetima u ovoj županiji/kantonu sastoji se od: hotela, motela, pansiona, apartmana, soba te smještaja u ruralnom turizmu, navodi Ramiz Bašić, Turistička zajednica HNŽ, koji nam nije mogao reći točan broj smještajnih kapaciteta budući da je veliki broj njih prijavljen.

Haris Čaluk iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo za Akta.ba kaže da je u ovom Kantonu zadnjih godina prisutan veliki rast broja dolazaka turista, ali navodi da hotelski i drugi smještajni kapaciteti još uvijek mogu zadovoljiti potrebe tržišta.

Što se tiče predstojećeg Sarajevo film festivala, kada u Sarajevo obično dolazi rekordan broj turista, kaže da  nije siguran kakva će biti situacija. S obzirom da ima dosta neprijavljenih privatnih smještajnih kapaciteta vjeruje da će se i u tom dijelu turisti moći naći smještaj.

Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo trenutno u KS ima 27 hotela sa 4 zvjezdice i  5 sa 5 zvijezdica. 

Podaci za RS pokazuju da postoji porast broja hotela sa četiri zvjezdice dok je smanjenje onih sa 5 zvjezdica.

Godina Hotel 5 Hotel 4*
2017. 3 30
2016. 4 28
2015. 5 25

Izvor: Ministarstvo trgovine i turizma RS (* - podaci za prvih sedam mjeseci 2017.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti