Snaga IT industrije u BiH: Authority Partners zaključio uspješnu godinu

17.12.2019. 15:08 / Izvor: Akta.ba

Otvaranjem razvojnog centra u Sarajevu prije gotovo 15 godina, tim Authority Partnersa je realizirao ideju osnivača da BiH uključi u mrežu tada već uspješne, globalne IT kompanije.

Globalna IT kompanija Authority Partners zaključila je jednu od najuspješnijih godina u 15 godina postojanja na bh. tržištu, rečeno je na novogodišnjim koktelu za partnere i medije koji je ova kompanija organizirala u utorak, 17. decembra 2019. godine.

"Mi smo kompanija koja trenutno broji preko 300 zaposlenih širom svijeta i kao globalna kompanija želimo da tu priču predstavimo BiH, regiji, ali i svijetu. Ono što mi zagovaramo je inkluzivnost, a naša požrtvovanost, red, rad i disciplina su nam pomogli da budemo ovdje gdje jesmo", izjavila je Amina Karić, direktorica Authority Partnersa.

Prema njenim riječima, IT biznis nije jednostavan i softver inženjerstvo je jedna ozbiljna grana koja zahtjeva predani rad, ljubav, disciplinu i konstantno učenje. Kako kaže, to je ono što ih odvaja od drugih i ako ste radili u Authority Partnersu, možete raditi i u Google-u, Facebooku i bilo kojoj svjetskoj kompaniji.

Govoreći o planovima i izazovima za narednu godinu, direktorica Authority Partnersa ističe da je njihov business plan za 2020. godinu već završen. 

"Prvi plan je globalno širenje, te otvaranje office-a u Istanbulu u februaru iduće godine jer želimo da svoj posao proširimo svuda po svijetu", navodi ona.

Potvrđujući industrijski liderski status, Authority Partners je danas najavio da već početkom naredne godine, tačnije 31.01. i 01.02.2020. priprema dvodnevno događanje sa posebnim gostom, Dinom Espositom. Ovaj svjetski poznat stručnjak umjetne inteligencije je Sotware i Solution arhitekta ima 10.000 trenerskih sati i više od 500 konferencija na kojima je bio govornik iza sebe. Esposito je autor preko 20 tehničkih knjiga i 1000 članaka iz struke, a također je i autor beletristike i scenarija za igre. 

Inače, kroz ovu kompaniju je do sada prošlo 800 stotina ljudi, prije svega mladih ljudi kojima daju priliku da počnu raditi u jednoj od najboljih kompanija. 

"Mi smo tu da dijelimo znanje i profesionalizam i usput da sve to usmjerimo ka našem putu za dalje", ističe Karić, dodajući da odgajanje generacija, u smislu prenošenja znanja i konkretnih vještina nije kozmetička intervencija, nego vrlo stvarno nastojanje da talentovane mlade ljude dodatno zainteresiraju i osposobe za poslove unutar industrije koja se vrlo brzo mijenja i razvija.

Najpopularnija aktivnost u tome je svakako AP Lab, svojevrsni centar za prijenos znanja za mlade IT entuzijaste i one koji se IT poslom bave ili namjeravaju baviti profesionalno. 

"Kolegice i kolege koje angažujemo kao predavače u AP Labu su najbolji koji se danas mogu pronaći na tržištu znanja, i rad s mladima smatramo prije našom obavezom nego opcijom", istakla je ona.

Kompanija je i dio BIT Alliance, udruženja gotovo 70 bh. IT kompanija, koja nizom aktivnosti nastoji poboljšati uslove u kojima ova industrija posluje i ojačati nacionalnu privredu kroz proizvodne procese i izvozne kvote. Svojim radom ova je alijansa već napravila značajne intervencije unutar državne resorne legislative, a polovinom godine je bila dijelom strateški značajne odluke kantonalnih institucija da subvencioniraju školarine studenata informacionih tehnologija na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Također, kroz Fondaciju Bosana ova kompanija kroz godine stipendira na desetine uspješnih studenata i studentica. 

Podsjetimo, otvaranjem razvojnog centra u Sarajevu prije gotovo petnaest godina, tim Authority Partnersa je realizirao ideju osnivača da Bosnu i Hercegovinu uključi u mrežu tada već uspješne, globalne IT kompanije. 

Authority Partners je danas, bez sumnje, jedna od kompanija u Bosni i Hercegovini za koju je 2019. bila dovoljno uspješna da ljestvicu u 2020. postavi na novi, još viši nivo, što je izvrsna vijest u ukupnoj nacionalnoj privrednoj slici danas. 

"Baveći se ozbiljnim rješenjima u IT-iju i želimo da zadržimo taj trend još dugo godina. Zbog toga instistiramo na izvrsnosti i da sve što uradimo, uradimo najbolje što možemo. Možda to nije savršeno, ali smo dali svoj maksimum", poručila je Amina Karić na kraju.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti