Snažan prodor: Pirnar iz Bosanskog Petrovca otvara salone u Americi i Engleskoj

20.09.2018. 13:48 / Izvor: Akta.ba
Snažan prodor: Pirnar iz Bosanskog Petrovca otvara salone u Americi i Engleskoj

Najuspješnija firma u Unsko-sanskom kantonu po ostvareno dobiti i ostvarenim investicijama u 2017. godini je Pirnar iz Bosanskog Petrovca

Najuspješnija firma u Unsko-sanskom kantonu po ostvarenoj dobiti i ostvarenim investicijama u 2017. godini je Pirnar iz Bosanskog Petrovca. Kompanija je osnovana od strane investitora iz Slovenije 2007. godine. Malim, ali sigurnim koracima su rasli, te se broj od osam u početku zaposlenik radnika popeo na 110 sa stalnom tendencijom rasta.

Ova kompanija je prošle godine osjetila potrebu za daljim širenjem, što nije bilo izvodljivo na zemljištu u Kolunićima, na kojem su do tada egzistirali. Odlučili su se za veliku investiciju u koju su do sada uložili preko 18 miliona maraka.

Direktor Pirnara Sandi Terzić za poslovni portal Akta.ba kaže kako su u Poslovnoj zoni Gorinčani u Bosanskom Petrovcu, kupili 120.000 m2 zemlje i u februaru prošle godine krenuli u investiciju, koju su 1. septembra ove godine okončali.

Na površini od 20.000 m2 izgradili su proizvodne hale, te se i zvanično premjestili na novu lokaciju.

Širenje će kako kaže, prvi čovjek ove kompanije nastaviti i dalje, međutim problem kao i većini izvozno orijentisanih kompanija predstavlja nedostatak radne snage. Bore se na razne načine, te su kao društveno odgovorna kompanija otišli korak dalje. S obzirom na situaciju u državi kada većina stanovništva vođena "trbuhom za kruhom" odlazi izvan granica BiH, rukovodstvo Pirnara se odlučilo kupiti zgradu, sagraditi 24 stana kako bi omogućili dolazak mladih iz drugih gradova ovdje.

Za posao ne brinu, poznati su po kvalitetnim modelima u oblasti aluminjiskih i drvenih vrata koja se izgrađuju po evropskim standardima, individualni željama i mjerama kupca.

"Cjelokupna proizvodnja aluminijskih i drvenih vrata visoke kvalitetet se izvozi na tržište Evropske unije, a u Americi i Engleskoj gdje su prisutni planiraju otvariti salone", pojašnjava Terzić.

Da se radi o zdravoj kompaniji govori podatak da je u prošloj godini ostvarila dobit od 11.830.000 KM, te je vodeća na listi kompanija koje su ostvarile izvoz u 2017. godini. Izvezli su proizvode vrijedne preko 30 miliona maraka.

Kompanija je ove godine dobila i dvije nagrade Privredne komore USK i to kao najuspješnija kompanija po dobiti i investicijama.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti