Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Socijalni dijalog u krizi zbog isključivosti saveza sindikata

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić ocijenio je jučer da je socijalni dijalog u Srpskoj došao u krizu zbog isključivosti Saveza sindikata Srpske koji odbija da razgovara o donošenju novog zakona o radu.

20.10.2015. 09:32 / Izvor: SRNA

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić ocijenio je jučer da je socijalni dijalog u Srpskoj došao u krizu zbog isključivosti Saveza sindikata Srpske koji odbija da razgovara o donošenju novog zakona o radu.

Škrebić je rekao novinarima u Banjaluci, nakon okruglog stola pod nazivom "Zakon o radu - zajedno do najboljeg rješenja", da se razgovorom mora doći do određenih rješenja, jer će u suprotnom biti status kvo koji nije ni za koga dobar.

"S obzirom na to da je socijalni dijalog stao, preuzeli smo obavezu da okupimo veliki broj učesnika, te da putem dijaloga dođemo do kvalitetnih rješenja. Ako se bude radilo iza zatvorenih vrata i mali broj bude učestvovao u radu, možemo dobiti loš zakon o radu koji ne bi bio primjenjiv u praksi", naglasio je Škrebić.

On je istakao da bi tako nešto moglo dovesti do toga da opet radna verzija tog zakona bude povučena i "da nam pred Novu godinu neko  nametne nekakav zakon po nečijim željama sa strane i da bude usvojen po hitnom postupku".

Škrebić je naveo da je polazna osnova jučerašnjeg okruglog stola bila postojeći Zakon o radu, odnosno njegova određena poglavlja na koja su učesnici - prestavnici poslodavaca, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, kao i sindikati, davali primjedbe, sugestije i prijedloge.

On je za naredni period najavio održavanje okruglih stolova o novom zakonu o radu putem analize primjene važećeg zakona.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić istakao je potrebu da novi zakon o radu bude donesen sa što većim društvenim konsenzusom.

Predsjednik Konfederacije sindikata Srpske Obrad Belenzada rekao je da je ova asocijacija od ranije tražila da Zakon o radu i kompletno radno-pravno zakonodavstvo budu doneseni u paketu, čime bi se izbjegla sadašnja kolizija u rješenjima između Zakona o radu i Zakona o PIO, Zakona o zapošljavanju, Zakona o platama i drugih akata koja tretiraju radno-pravnu oblast.

On je dodao da Konfederacija sindikata ima primjedaba na postojeći Zakon o radu, da on nije dobar i da nanosi štetu radnicima, dodajući da je u donošenju novog zakona o radu, osim socijalnih partnera, potrebno šire društveno učešće, jer taj zakon spada u red veoma bitnih zakona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti