Softić: Informacione tehnologije ključne u borbi protiv korupcije i prevare

20.11.2019. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Softić: Informacione tehnologije ključne u borbi protiv korupcije i prevare

Jedan od ciljeva ove Sedmice i aktivnosti u njoj jeste prezentacija rezultata tijela i institucija koji se bore protiv korupcije i prevare.

Analiza rezultata koju je proveo Transparency International pokazuje da je Bosna i Hercegovina ove godine ponovo dobila ocjenu 38, na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo, i nalazi se na 89. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje.

Procjenjuje se da se trošak korupcije na nivou EU kreće između 170 i 950 milijardi eura godišnje.

Prema nekim istraživanjima, procjenjuje se da je samo u javnim nabavkama BiH, trošak korupcije između 250 do 300 miliona eura na godišnjem nivou.

Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama ili International Fraud Awareness Week je globalna inicijativa koju je 2000. godine pokrenulo Udruženje certificiranih istraživača prevare, najveća globalna antifraud organizacija sa ciljem podizanja svijesti o važnosti borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije, te educiranja javnosti o ovim temama po prvi put je organizirana u Bosni i Hercegovini u Sarajevu u organizaciji revizorsko konsultantske kompanije Deloitte.

Sabina Softić, vodeća regionalna partnerica za usluge revizije kompanije Deloitte BiH u svom govoru prilikom otvorenja Sedmice kazala je da je cilj uvijek isti, a to je podizanje svijesti o nužnosti borbe protiv prevare i korupcije, te osnaživanjem saradnje u borbi protiv prevara i finansijskog kriminala između različitih aktera društvenog i ekonomskog razvoja BiH.

"Vrlo je važno govoriti o problemima prevare i korupcije o njihovim uzrocima i štetnosti kao i o naporima koje institucije i organizacije ulažu u prevenciju i borbu protiv ovakvih radnji te prezentacijama njihovih rezultata. Smatramo da je podizanje svijesti o društvenoj odgovornosti i dobroj poslovnoj praksi kao i o drugima društvenim koristima koji proizilaze suzbijanjem prevare i korupcije od ključne važnosti, educiranjem javnosti i širenjem pravih i istinskih vrijednosti zbog kojih će naše društvo postati bolje mjesto za sve nas", rekla je Softić.

Jedan od ciljeva ove Sedmice i aktivnosti u njoj jeste prezentacija rezultata tijela i institucija koji se bore protiv korupcije i prevare.

Softić pojašnjava da je potrebno ohrabrivati građane da se suoče sa korupcijom i prevarama i pokazati im da se protiv nje i takvih pojava može i mora boriti. Jedan od načina jeste da prepoznaju značaj tijela koja rade na takvim slučajevima.

U konačnici borba protiv korupcija i finansijskog kriminala jeste veliki izazov i za najrazvijenije zemlje svijeta ne samo za BiH.

"Mali i veliki koraci naprijed bit će mogući samo uz holistički sveobuhvatni pristup kao dugoročno rješenje koje mora obuhvatati sve stubove društvenog integriteta, zajedničku volju i zalaganje svih aktera kako međunarodnih institucija tako i vladinih ali i privatnih kompanija", govori Softić, te naglašava kako je potrebno aktivno podsticati i uključiti privatni sektor u borbi protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije, kao i podsticati otvorenost i transparentnost kako pojedinca tako i kolektiva koji su ključni u ovoj oblasti.

"Ova borba, treba da bude borba pojedinca, kako bi uopšte bilo osnove za njenu sprovedbu", kaže ona.

Kada se govori o korupciji u kontekstu društva i zajednice u kojoj se nalazi naše društvo, istaču se tri važna faktora.

Prvi je nedostatak transparentnosti o ključnim finansijskim i drugim informacijama koje imaju velikog značaja i uticaja na ekonomski razvoj posebno o iznosu i načinu prikupljanja i trošenja budžetskih sredstava.

Drugo je slabost ili nedostatak odgovarajućih institucija sistema i procesa koji blokiraju ili trebaju da preveniraju ovakve radnje. Kao treći, a možda i najteži faktor kako i Softić navodi, bar kada je naša zemlja u pitanju, jeste odsustvo reakcije, odnosno raširenost nekažnjavanja, neefikasnost i loši rezultati da se kazne oni koji su krivi za korupciji.

"Između ova tri faktora, najdugoročnija i najteža aktivnost odnosno potreba jeste rješavanje i izgradnja dugoročnih poboljšanja institucija. Izgradnja institucija traži vrijeme i ti rezultati ne privlače uvijek sve političara niti donatore. Jedino sistemskom borbom protiv korupcije možemo osigurati dugoročnu stabilnost. Trebamo nastaviti sa jačanjem nezavisnih sistema revizije i pravosuđa. Pojačati pravosuđe sa dobrim reusursima i omogućiti adekvatne sisteme nadzora", govori Softić.

Organizacije civilnog društva također imaju veliku ulogu u borbi protiv korupcije jer vrše nadzor nad vladama ali i privatnim sektorom. Tako jake organizacije imaju spasonosan učinak na političku volju jer vrše pritisak na političare na najvišem nivou vlasti.

"Informacione tehnologije su također neizostavni dio našeg svakodnevnog života i kao takve čine dobar način preveniranja i borbe u ovoj oblasti. Deloitt BiH smatra da baš u tome leži snaga i ključ borbe protiv korupcije ali i prevare. Tehnologija nam omogućava izgradnju platformi za upravljanje državnim finansijama, biometrijskim istemima koji daju integritet osoblju i vladinim platnim sistemima te izgradnju web platformi koje pružaju transparentnost finansija različitih nivoa vlasti", pojašnjava Softić.

Kaže da su najsavremenije tehnologije poput blockchaina dobra podloga koja može pokušati spriječiti korupciju u javnim nabavkama.

Podaci pokazuju da više od 300 miliona eura godišnje se pronevjeri, čime se država i cjelokupna zajednica biva oštećena. Korupcija i finansijski kriminal ne oštećuje samo državu  i društvo već uveliko utiču i na rad privatnih kompanija.

Podaci Svjetske banke pokazuju da svaka kompanija u svijetu u prosjeku izgubi  pet posto svojih prihoda kao rezultat korupcije, prevare i finansijskog kriminala.

"Uspostavljanje strategije prevencije, politike zaštite zviždača, politike izbjegavanja sukoba interesa, sprječavanje davanja mita te plan reagovanja u slučaju otkrivanja ovakvih radnji uključujući i cyber incidente, predstavlja krucijalne aktivnosti svake kompanije. Ove aktivnosti ne samo da povećavaju vrijednost kompanije, one joj omogućavaju dugoročnu uspješnost", rekla je Softić.

Deloitte BiH će svake naredne godine u toku Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama, organizirati niz događaja kojima će dugoročno podržati ovo globalnu inicijativu, koja u konačnici ima samo jedan veliki cilj a to je smanjenje korupcije, prevare i finansijskog kriminala.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti