Sokolac među pet opština Srpske koje dobijaju novi katastar

23.10.2017. 09:35 / Izvor: Alternativna televizija
Sokolac među pet opština Srpske koje dobijaju novi katastar

Konačno je odzvonilo lutanju od vrata do vrata i beskonačnoj papirologiji koja vas čeka kada krenete u misiju dokazivanja da ste vlasnik nekretnine.

Konačno je odzvonilo lutanju od vrata do vrata i beskonačnoj papirologiji koja vas čeka kada krenete u misiju dokazivanja da ste vlasnik nekretnine.

Za dokaz vlasništva biće dovoljan samo jedan papir, ali samo u nekoliko opština. Tako tvrde u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove i, do kraja godine, obećavaju da će Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Bileća i Čajniče, ali i pola Banjaluke imati novi katastar.

„Uspostavlja se jedinstvena evidencija o nepokretnostima, dakle na jednom mjestu, kod jednog organa, građani sami dobijaju jedinstvenu evidenciju, odnosno jedinstveni list o nepokretnostima, jedan izvod iz zemljišne administracije, koji je za njih jednostavniji, pregledniji, ali što je najbitnije i jeftiniji“, rekla je Mariana Šarčević, portparol RUGIP-a.

Sve će sada ići brže i efikasnije, uvjeravaju u RUGIP-u. Podaci iz katastra i gruntovnice biće pod jednim krovom, pa zemljišno-knjižni izvodi i posjedovni listovi odlaze u prošlost.

Biće potrebno da građani donesu važeći dokument o vlasništvu, čime će im imovina biti uknjižena i to besplatno.

„Ono što je najbitnije je da dobijanjem jedinstvene ažurne evidencije dobijamo veću pravnu sigurnost. Sami građani su sigurniji, njihovo zemljište, odnosno sva imovina, nepokretnosti su puno time vrijedniji, a pristup kreditima je puno lakši“, pojašnjava Šarčević.

Projekat obrade 190 katastarskih opština dovršava se uz pomoć kredita Svjetske banke od 17 miliona dolara. Ipak, u Srpskoj ih ima više od 1.600, tako da će mjerenje i knjiženje da potraje, naročito ako to budemo sami morali da platimo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti