Sokolačko preduzeće planira kamilicu izvoziti na njemačko tržište

04.06.2020. 12:43 / Izvor: Akta.ba
Sokolačko preduzeće planira kamilicu izvoziti na njemačko tržište

Bilјni materijal prve klase u planu je da se suši i izvozi na njemačko tržište, a bilјke druge klase predviđene su za destilovanje i proizvodnju eteričnih ulјa, prenosi Agroklub.

Preduzeće Bilјe i lјekobilјe iz Sokolca koje se bavi sakuplјanjem, otkupom i skladištenjem lјekovitog i aromatičnog samoniklog bilјa, šumskih plodova i glјiva, dogovorilo je saradnja sa oko 80 kooperanata, što ukazuje na priličnu zainteresovanost stanovništva za berbu lјekovitog i aromatičnog bilјa, ali i glјiva na širem području romanijske regije i području gornjeg Podrinja.

Ove sezone posijali su kamilicu (Matricaria chamomilla L.) na površini od deset hektara, zbog njene široke primjene. Bilјni materijal prve klase u planu je da se suši i izvozi na njemačko tržište, a bilјke druge klase predviđene su za destilovanje i proizvodnju eteričnih ulјa, prenosi Agroklub.

Podsjećamo da je od skoro dostupan priručnik za sve zainteresovane za sakuplјanje lјekovitog bilјa, kao i šumskih plodova. Ovaj dokument sadrži opise 86 lјekovitih bilјnih vrsta, kao i deset vrsta glјiva. Takođe, data su i uputstva i informacije o četiri otrovne bilјke i pet otrovnih glјiva, a koje sakuplјači često mogu da zamijene za jestive.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti