Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Solak kompaniju "Srebrena malina" ovlastio da uveze respiratore u BiH

28.04.2020. 15:02 / Izvor: Akta.ba

Kompanija "FH Srebrena malina" dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva za uvoz respiratora, na osnovu izjave Fahrudin Solak koji je direktno odabrao navedenu kompaniju da obavi uvoz.

Na ovaj način pomenuta kompanija je sklopila ugovor o nabavci 100 respiratora, čija je vrijednost 10,5 miliona maraka.

U dopisu koji je Solak uputio Agenciji navedeno je da su respiratori namijenjeni bolničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Iz Agencije pojasnili su kako oni ne vrši odabir dobavljača za nabavku medicinske opreme, niti je to u u nadležnosti  Agencije.

Obrazlažu kako se pravno lice “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica obratilo  Agenciji sa zahtjevom za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava. U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci od strane Federalne uprave civilne zaštitu u kojoj je navedeno da je “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica ovlaštena od strane Federalne uprave civilne zaštite da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon provedene procedure, a pri tome uzimajući u obzir hitnost, navedenom veleprometniku izdata je saglasnost za interventni uvoz navedene medicinske opreme.

Da ovdje nešto nije uredu, za poslovni portal Akta.ba jedan od naših sagovornika koji je želio ostati anoniman, kaže kako uvoznici ovakve opreme mogu biti samo veletrgovci koji su registrovani za veletrgovinu Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

„Ukoliko se apoteka bavi medicinskom opremom ona ne može biti uvoznik iz razloga što veletrgovac mora ispunjavati uslove, odnosno mora imati laborante, laboratoriju oprema...“, kaže naš izvor, pojašnjavajući kako su kriteriji jako oštri jer da bi bio veletrgovac prilikom uvoza svakog proizvoda mora imati odobrenje Agencije za taj uvoz.

Dalje, navodi da prilikom uvoza mora biti registrovan kao uvoznik medicinskih sredstava u Agenciji i mora imati odobrenje za uvoz.

U čudu je da  jedna ovakva firma može biti registrovana kako veletrgovac lijekova i medicinskih sredstava.

"Kako se uvoz izvršio na istražnim je organima", kaže naš izvor.

Ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić tokom današnjeg obraćanja javnosti nije želio komentarisati pomenuti slučaj, jer Ministarstvo nije učestvovalo u bilo kakvim radnjama. Smatra kako će istraga pokazati šta se desilo.

U slučaj nabavke respiratora danas se uključila i  Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA).

SIPA vrši određene provjere u vezi sa nabavkom resporatora, a na temelju Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

 

 

(Izjava o nabavci koju je potpisao Solak)

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti