Solak: Ublažavanje mjere ne znači da se građani mogu opustiti

25.04.2020. 10:01 / Izvor: Fena
Solak: Ublažavanje mjere ne znači da se građani mogu opustiti

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak poručio je da ublažavanje mjera ne znači da se građani mogu opustiti.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak poručio je da ublažavanje mjera ne znači da se građani mogu opustiti, te im poručio da se i dalje ne smije okupljati, da se mora držati socijalna distanca od dva metra, kao i da je obavezno nositi masku.

Istakao je da je danas na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) donijeta nova naredba kojom se starijim od 65 i mlađim od 18 godina dozvoljava kretanje, i to starijim od 65 ponedjeljkom, srijedom i petkom u trajanju od devet do 13 sati.

"Presudom Ustavnog suda BiH morali smo definisati neke od mjera koje smo usvojili, kao što je vrijeme trajanja zabrana i obrazloženje. Sve dosadašnje zabrane su do sada imale te definisane elemente i danas smo ih dodatno upotpunili", istakao je Solak.

Pojašnjavajući usvojene nove mjere, naglasio je da je dozvoljeno i kretanje mlađim osobama od 18 godina i to utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati. Dodao je da osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno kretanje u predviđenom terminu u krugu objekta.

Također je istakao da se ta naredba ne odnosi se na djecu s posebnim potrebama i djecu ili osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć.

Solak je kazao da je Štab donio novu naredbu kojom se van snage stavljaju tri naredbe koje se odnose na osobe koja se trenutno nalaze u karantinu prema rješenjima Federalnog ministra zdravstva.

"Novom naredbom dosadašnja rješenja će se zamijeniti rješenjima kantonalnog sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničavanju kretanja", kazao je. 

Dodao je da je naređeno Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa na području FBiH, primjenjuje Proceduru zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu   koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu preko graničnih prelaza na područje FBiH.

"U cilju osiguranja provođenja mjera ove naredbe obavezuju se putnici, odnosno roditelji ili staratelji djece i maloljetnih osoba, bez obzira da li se radi o stranom državljaninu ili državljaninu BiH koji ulaze u BiH, odnosno u FBiH, da se prilikom ulaska prijave nadležnom sanitarnom inspektoru ili drugoj osobi koja je ovlaštena za inspekcijski nadzor", kazao je Solak.

Istakao je da je na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite van snage stavljena dosadašnja naredba o zabrani kretanja građana (policijski sat) od 20 do pet sati ujutro.

"Cijenili smo da je situacija dobra i na osnovu dosadašnjih podataka, ublažili smo mjere", istakao je Solak, ali poručio da ostale mjere ostaju obavezne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti