Solarna energija ima perspektivu: Pero iz Zenice instališe tri mikro elektrane

24.10.2019. 16:53 / Izvor: Akta.ba
Solarna energija ima perspektivu: Pero iz Zenice instališe tri mikro elektrane

Proizvodnja električne i toplotne energije putem solarnih sistema ima značajnu perspektivu u BiH i regiji zbog samog podneblja i prirodnih potencijala BiH.

Proizvodnja električne i toplotne energije putem solarnih sistema ima značajnu perspektivu u BiH i regiji zbog samog podneblja i prirodnih potencijala BiH s jedne strane, te iskustva u instalaciji i eksploatacije solarnih elektrana, smanjenja troškova samih panela, odnosno isplativnosti ulaganja, kao nepostajanja negativnih uticaja na okoliš, s druge strane, rečeno je danas u Sarajevu na panelu: Fotonapon i solarna energija u BiH.

Na panelu svoja iskustva prisutnima podijelili su Siniša Maksimović iz firme ETMax d.o.o., Salko Maksumić iz firme Excellent i Mladen Perić iz firme Pero Zenica.

Sa stanovišta Operatera govorio je Boriša Misirača, dok je moderator panela bio Nihad Harbaš, nLogic Advisory.

Mladen Perić iz firme Pero je kazao kako ima pozitivna iskustva kada je u pitanju izgradnja manjih i mikro solarnih elektrana.

Prva solarnu elektranu je instalisao na krovu svoje firme 2017. godine. U elektranu je investirao 270.000 KM, a od nje godišnje dobije  60.000 KM.

Smatra kako se ovaj biznis isplati, jer je povrat same investicije moguć u samo nekoliko godina.

Vođen ovim podatkom Perić kaže da je krenuo u drugu investiciju. Podnio je zahtjev za izgradnju još tri solarne elektrane, a njegovi poticaji biće još veći za razliku od prethodne elektrane.

Planirane mikro solarne elektrane su u fazi instalacije, a u narednih mjesec dana, kako je kazao Perić biće instalisana solarna elektrana u Maglaju i dvije elektrane u Jacu.

U cilju što većeg broja izgradnje solarnih elektrana Boriša Misirača ispred Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju FBIH je kazao kako su do sada po pitanju izgradnje solarnih elektrana dosta urađeno. Međutim, smatra da je još potrebno vremena za prilagođavanje, a potrebno je olakšati i dobijanje dozvola.

U nastavku paneIa učesnici su se složili da i pored problema na koji nailaze i u ovom sektoru proizvodnja panela na domaćem nivou doprinijela bi dodatnom zapošljavanju domaćih ljudi, razvila privredu, te bi njihova primjena doprinijela većoj neovisnosti o uvozu energije i energenata, kao i ispunjavanju ciljeva udjela obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji energije u BiH preuzetnih potpisivanjem Ugovora o uspostavi energetske zajednice.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti