Sonja Popović, direktorica SAP-a: U BiH trebate reći šta vam treba

26.09.2017. 08:00 / Izvor: Akta.ba
Sonja Popović, direktorica SAP-a: U BiH trebate reći šta vam treba

Digitalna transformacija je nezaustavljiv proces koji mijenja način poslovanja i života širom svijeta. Mi smo o digitalnoj transformaciji pričali sa Sonjom Popović iz SAP-a.

U Bosni i Hercegovini trebate reći šta vam treba, šta želite postići digitalnom transformacijom vaše ekonomije, države i društva. Gdje sebe vidite za tri, pet ili deset godina? A mi ćemo vam pomoći u ostvarenju te misije i vizije.

Digitalna transformacija je nezaustavljiv proces koji mijenja način poslovanja i života širom svijeta. O digitalnoj transformaciji se kod nas još uvijek nedovoljno priča, zbog čega se istaknula regionalna konferencija "Bosnia goes digital", koju 28. septembra organizira kompanija QSS. Na konferenciji ”Bosnia goes digital” o digitalnoj transformaciji iz svojih primjera uspješnih kompanija pričat će ugledni govornici - Davor Tremac direktor za jugoistočnu Europu iz Ubera, Sonja Popović, direktorica SAP-a, Mislav Slade-Šilović, viši menadžer iz konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers, Jasmin Marić, direktor poslovnog razvoja OlX-a i Nedim Hamzić, menadžer Odjela za odnose sa javnošću i standardizaciju iz Lutrije BiH.

Mi smo o digitalnoj transformaciji pričali sa Sonjom Popović iz SAP-a.

Danas stalno slušamo o digitalizaciji? Šta je to zapravo? Kako biste to najkraće objasnili?

- Najčešći odgovor koji ćete o tome čuti jest da je digitalizacija primjena neke nove tehnologije s kojom želite  poboljšati efikasnost poslovanja, onoga čime se bavite. I to jest tako. No, to je samo pola „priče.“ Naime štogod radite, kojom god vrstom posla se bavite, to radite zbog ljudi, svojih korisnika. Zato bi možda najtačnije bilo reći da je digitalizacija primjena svake tehnologije – od interneta i društvenih mreža do najrazličitijih uređaja - koja će vam pomoći u boljem razumijevanju ljudi i boljem usluživanju vaših korisnika. Danas, da bi ste uspjeli u poslu, morate dobro poznavati svoje korisnike – morate znati što oni žele i što im zapravo treba. Morate ih čuti i vidjeti i u svakom trenutku znati što korisnici od vas hoće. Digitalne tehnologije pomažu baš u tome – u boljem shvaćanju korisnika. 


Koliko je digitalna transformacija prisutna u našoj regiji i kako vidite Bosnu i Hercegovinu u tom smislu?

- I u našoj regiji digitalizacija je stvarnost. To više nije nešto što se događa tamo negdje na dalekom, puno naprednijem Zapadu ili Istoku. Parafrazirat ću poznatog pisca naučne fantastike, Williama Gibsona: On je to rekao za budućnost, a to se može reći za digitalnu transformaciju danas u našoj regiji: ona je tu, u svakoj zemlji jugoistočne Europe, samo nije jednako raspoređena. Bosna i Hercegovina je otvorila vrata svoje digitalne budućnosti. Iako je riječ o tek prvim koracima, dobro ste krenuli. Tu bih htjela naglasiti, unatoč tome što se čini da bi se svi trebali hitno digitalizirati kako bi dosegli razvijeniji dio Europe, s digitalnom transformacijom ne treba žuriti. SAP je svoje procese digitalne transformacije počeo prije pet godina, polako i promišljeno. U to smo uložili dosta novca, rada i vremena, no ono što je važnije, digitalna transformacija našeg poslovanja provedena je inovacijama. To je bit. Digitalna transformacija poslovanja svake kompanije, a onda i svake zemlje kao sistema servisa koji su uvijek na usluzi građanima, provodi se inovacijama. Tehnologija je alat, no transformacija se provodi inovacijama. Bosna i Hercegovina možda još nema sve alate koji su joj potrebni za digitalnu transformaciju, no ima ono što je tu najvažnije: ljudski potencijal za inovacije. 


Dobro, kako vidite ulogu SAP-a u digitalizaciji Bosne i Hercegovine? Kako SAP može pomoći?

Sigurno ste očekivali da ću vam kao odgovor na ovo pitanje odmah reći "kupite naše tehnologije. “ I reći ću vam to. Međutim, prije toga, mislim da vam više možemo pomoći našim znanjima i iskustvima koje smo stekli provođenjem digitalne transformacije vlastitog poslovanja i svim onime što smo o tome naučili pomažući digitalnu transformaciju mnogih velikih, svjetskih kompanija i javnog sektora u mnogim razvijenijim zemljama u Europi i širom svijeta. Kao što sam već rekla na početku, alat digitalizacije su informatičke tehnologije - no njen smisao su ljudi. Vi. Vaše potrebe. Vaše želje. Vaša vizija. Vi u Bosni i Hercegovini trebate reći šta vam treba, šta želite postići digitalnom transformacijom vaše ekonomije, države i društva. Gdje se vidite za tri, pet ili deset godina? A mi u SAP-u ćemo vam u ostvarenju te vaše misije i vizije pomoći našim iskustvom, znanjima – i naravno, tehnološkim rješenjima.

Prema vašem mišljenju, koja tehnološka rješenja bi najviše pomogla u provedbi digitalne transformacije?

- Prije nego se odlučite za neko tehnološko rješenje i odabir vaše vlastite strategije provedbe digitalne transformacije, trebali biste dijagnosticirati svoje trenutno stanje. Trebalo bi jasno procijeniti koliko se informatičkim tehnologijama u Bosni i Hercegovini već koristite – treba vidjeti koliko kod vas već ima digitalizacije - kako na razini države i lokalne samouprave, do svake kompanije i svakog pojedinog građanina.  I onda trebate reći gdje se, na svakoj od tih razina, vidite za tri godine. Kad sve to ustanovite, tehnološka rješenja koja će vam trebati da biste ostvarili svoje digitalne ciljeve, sama će se nametnuti. Iz perspektive naše ponude, reći ću vam da vam trebaju baze podataka utemeljene na SAP HANA tehnologijama - poslovni sistemi kao što su SAP HANA S/4, SAP Business One, SAP Hybris Commerce, SAP Business Objects, Success Factors, Ariba, SAP Leonardo, i druga rješenja u koja smo u posljednjih sedam godina uložili više od pedeset milijardi eura i koja se danas primjenjuju u više od 25 industrija.

Sve je to lijepo, no posljednje i najvažnije: zašto bi Bosna i Hercegovina trebala odabrati baš SAP?

- Zato što svaki naš korisnik, od najmanje kompanije i općine do svjetskih korporacija i cijelih država, dobiva najbolju vrijednost za uloženi novac u naše tehnologije i naš koncept provedbe digitalne transformacije. Ne samo da ćete s našim tehnologijama dobiti najbolje najnovije tehnologije i najbolje kombinacije novih tehnologija kao što su cloud, mobilne tehnologije, strojno učenje, internet stvari već ćete, kao naš korisnik, primjenom naših rješenja na najbrži i najbolji način ostvariti  najveću poslovnu i društvenu vrijednost. Uz to, mi smo sada vrlo otvorena kompanija. Sve što radimo – radimo zajedno s našim partnerima i korisnicima. Naše inovacije nisu samo naše inovacije – to su su - inovacije: rješenja koje osmišljavamo zajedno s našim korisnicima. Jedva čekam vidjeti do kojih će poslovnih i društvenih inovacija doći Bosna i Hercegovina digitalno se transformirajući našim tehnologijama. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti