SorS 2010: Reosiguravači uzdrmani prirodnim katastrofama

12.06.2010. 12:37 / Izvor: Nezavisne novine
SorS 2010: Reosiguravači uzdrmani prirodnim katastrofama

Nakon predaha u 2009. godini, u kojoj su reosiguravajuća društva u svijetu ostvarila rast, početak ove godine donio je niz katastrofa u svijetu koje su uzrokovale visoke isplate šteta, a što je ostavilo traga i na tržištu u regiji. Istaknuto je to na okruglom stolu o reosiguranju, koji je održan u petak u sklopu zadnjeg dana održavanja 21. susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo 2010.

"Prošla godina na tržištu reosiguranja bila je godina predaha. Izostale su štete kao posljedica prirodnih katastrofa usljed čega su reosiguravatelji kapitalno osnažili. Zarada je iznosila 4,5 milijardi dolara, što je značajno više nego 2008. godine kada je profit bio 2,5 milijardi dolara", kazao je Robert Stude, moderator okruglog stola i predstavnik "Croatia Lloyda".

S obzirom na to, reosiguravači su, konstatovao je, u 2010. godinu ušli optimistično, ali su im planove poremetili zemljotresi na Haitiju, te u Čileu i Meksiku, zimsko nevrijeme u zapadnoj Evropi, a posljednjih dana i velike poplave na Starom kontinentu. Povrh svega dogodila se i eksplozija na naftnoj platformi i izlijevanje velikih količina nafte u Meksičkom zalivu, o čijim posljedicama se, kako je rekao Stude, još razmišlja, ali je ustvrdio da će ona imati velikog odraza na tržište.

"Tržište je već reagiralo na ovu katastrofu čije se štete dosad procjenjuju na 3,5 milijardi dolara. Kao posljedica toga stopa isplativosti investicije za istraživanje plina na Jadranu gotovo je udvostručena. Dugo ćemo plaćati posljedice ove katastrofe", upozorio je Stude.

Kao problem naveo je i pomorsku pirateriju, koja je naročito izražena na moru pored Somalije, a kojoj ukraj ne može stati ni 6. američka flota.

"U posljednje tri i po godine više od 100 brodova je oteto i za njih su plaćene visoke otkupnine. Premije odlaze u nebo, što je evidentno i kod `Croatia Lloyda`, gdje su u 2008. godini pale za 100 posto", obrazložio je Stude.

Damir Lačević, direktor "BosnaRE" Sarajevo, kazao je da je ovo društvo pogođeno krizom više na domaćem nego na inostranom tržištu.

"Na domaćem tržištu smo imali gubitak premijskog prihoda od milion eura, što je za malu firmu kao što je naša puno. Nadoknadili smo to ugovorima na stranim tržištima", kazao je Lačević navodeći da ovu djelatnost u BiH najviše pogađa nestabilnost tržišta, koje nije pod primjerenom kontrolom regulatora.

U protekla dva dana susret osiguravača i reosiguravača okupio je oko 200 predstavnika osiguravajućih društava iz zemalja regije, te goste iz desetak zemalja EU i Kanade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti