SOS Dječija sela obilježila 20. godina rada u BiH

30.04.2014. 09:56 / Izvor: eKapija.ba

Centralnim događajem u Domu mladih, organizacija SOS Dječija sela BiH, obilježila je 20. godina rada u Bosni i Hercegovini. Predstavnicima vladinih institucija, nevladinog sektora, te korporativnim partnerima, uz zahvalnost za dosadašnju podršku i partnerstvo, prezentirani su uspjesi i rezultati, te buduća strateška usmjerenja organizacije.

Centralnim događajem u Domu mladih, organizacija SOS Dječija sela BiH, obilježila je 20. godina rada u Bosni i Hercegovini. Predstavnicima vladinih institucija, nevladinog sektora, te korporativnim partnerima, uz zahvalnost za dosadašnju podršku i partnerstvo, prezentirani su uspjesi i rezultati, te buduća strateška usmjerenja organizacije.

"SOS Dječija sela BiH, kroz direktnu i indirektnu podršku već 20 godina čuvaju i stvaraju porodice u Bosni i Hercegovini, sa samo jednim ciljem osigurati "Topli dom za svako dijete", pružiti ljubav, poštovanje, sigurnost i porodicu djevojčicama i dječacima čije djetinjstvo nije bezbrižno započelo, sačuvati biološke porodice na okupu i prevenirati da djeca ostanu bez svojih roditelja. Ono što je naše strateško opredjeljenje u budućnosti jeste nastaviti svoju misiju i rad u Bosni i Hercegovini, te kreirati i realizirati programe koji će biti najdirektniji odgovor na potrebe zajednice, te podrška djeci bez roditeljskog staranja i djeci i porodicama u potrebi.

Uspjeh u proteklih 20. godina moguće je jedino mjeriti uspjehom djece i mladih o kojima brinemo. Četvero sjajnih mladih ljudi, Vermina, Dragana, Rijad i Adnan, koji su danas akademski građani, a koji su bili večerašnji domaćini našim gostima, demonstrirali su koliko je ulaganje u budućnost djece – ulaganje u bolje, sretnije i uspješnije društvo. Sa beskrajnim ponosom smo ih gledali na sceni večeras, kao što svakodnevno s ponosom svjedočimo uspjesima sve naše djece i mladih o kojima brinemo", istakao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

"Naša organizacija SOS Dječija sela već više od 65 godina gradi i čuva porodice u 133 zemlje svijeta. Naša je želja da sva djeca rastu u porodičnom okruženju i da imaju najbolju moguću brigu svojih roditelja, staratelja i hranitelja. To zagovaramo kroz sve naše aktivnosti, ali i kroz novi, globalni projekat „Brini o meni“. Danas, podatak da dvoje od troje djece, koje raste u nekom od oblika alternativne brige, ima živog jednog ili čak oba roditelja, za sve nas mora biti signal za uzbunu. Želimo da roditelji dobiju svu potrebnu podršku kako bi ostali uz svoju djecu. SOS Dječija sela BiH uvijek će biti u službi djece u potrebi kako bismo osigurali njihovo sretno odrastanje i bolju budućnost", dodao je Damir Ćorić, predstavnik SOS-Kinderdorf International i Generalnog sekretarijata organizacije.

U proteklim godinama, stotinama djece sarajevske i gračaničke SOS porodice pružile su toplo okruženje, ljubav, brigu i posvećenost SOS mama i cijelog tima ljudi; programi jačanja porodica osnažili su i održali na okupu roditelje i djecu; edukativni programi: SOS klubovi, vrtići, igraonice, SOS Društveni centar, programi podrške formalnom obrazovanju i Superbus, za mnogu djecu značili su prvi, a za neku i jedini kontakt sa struktuiranim edukativnim sadržajem i programom.

"Iskrenu zahvalnost za doprinos našim uspjesima, dugujemo svim dragim prijateljima i partnerima koji su nam se pridružili na našem putu, te svojom podrškom osigurali ostvarivanje naše misije. Posebnu zahvalnost dugujemo i uposlenicima koji su svojim nesebičnim zalaganjem u radu sa djecom, doprinijeli da budemo prepoznati kao porodični oblik brige, jedinstven na ovim prostorima", ističu iz SOS Dječijih sela BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti