Špijunska afera Volkswagen – Prevent

23.08.2020. 10:15 / Izvor: BHRT
Špijunska afera Volkswagen – Prevent

Spor Volkswagena i Preventa, po svemu sudeći, poprima obrise holivudskog filma o privrednom kriminalu.

Ne stišava se špijunska afera u najvećem evropskom automobilskom koncernu “Volkswagenu”. Nakon otkrića spaljenog leša navodnog Preventovog doušnika u “Volkswagenu”, u fokusu javnosti ponovo se našao dugogodišnji spor te dvije kompanije.

Spor Volkswagena i Preventa, po svemu sudeći, poprima obrise holivudskog filma o privrednom kriminalu, u kojem se sudionici prisluškuju, ucjenjuju ili čak ubiju.

Magazin Business Insider je objavio izvještaj o 35 sastanaka uprave Volkswagena između januara 2017. i februara 2018. godine, gdje se raspravljalo na koji način prekinuti saradnju sa Preventom, piše DW.

Glavni osumnjičeni za aferu-mrtav?

Sastanci su snimani, a sumnja se da je glavni osumnjičeni za aferu prisluškivanja sada mrtav. Pronađen je zapaljen automobil i u njemu ugljenisano tijelo, a policija je utvrdila kako se radi o vozilu u vlasništvu bivšeg uposlenika Volkswagena.

Da stvar bude misterioznija, policija već istražuje požar u kojem je u maju do temelja izgorila njegova kuća. Mediji pišu da se protiv njega vodi istraga zbog krađe povjerljivih spisa koncerna Volkswagen.

Borba Davida protiv Golijata

Spor između Volkswagena i Preventa odavno je u Njemačkoj označen kao borba Davida protiv Golijata, u kojoj je već jednom pobijedio David, u ovom slučaju Prevent, jer je 2016. godine primorao VW da na nekoliko dana obustavi proizvodnju automobila, a da 26.000 radnika pošalje kući.

VW je optužen za zloupotrebu položaja, jer je bez otkaznog roka ali, isto tako i razloga, prekinuo saradnju i odbio za to da da finansijsku naknadu.

Sudionici posljednjeg slučaja se ne žele izjasniti, isto kao i Tužilaštvo i policija, jer, kažu istraga je u toku. Istraga, koja zbog komplikovanopsti slučaja, neće biti nimalo laka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti