Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Špirić očekuje jasne kriterije za dodjelu pomoći poplavljenim područjima

04.07.2014. 14:27 / Izvor: Fena

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić očekuje da će radna grupa Vijeća ministara BiH za raspodjelu materijalne i nematerijalne pomoći za poplavljena područja u BiH uskoro izaći s jasnim kriterijima za njenu podjelu.

"Očekujemo da do toga dođe već na narednoj sjednici Vijeća ministara", rekao je Špirić u izjavi novinarima u Banjoj Luci i naglasio da se prethodno očekuje procjena šteta koje bi bile prihvaćene od oba entiteta i Brčko Distrikta.

Tvrdi da ne bi bilo dobro da raspodjela tih sredstva pomoći bude novi "kamen spoticanja i političkog nadmudrivanja“.

Negirao je tvrdnje da će ta sredstva ići za pokrivanje budžetskih deficita, već će, kaže, morati da služe svojoj namjeni uz transparentan utrošak.

"Najveći dio tih sredstava ne ide u budžete. Imate bilateralne kredite koji idu prema privrednim subjektima koji su oštećeni u poplavama, kao i općinskim nivoima vlasti za projekte infrastrukture", kazao je Špirić.

Vijeće ministara BiH je još 25. juna zaključilo da je prije donatorske konferencije, za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji, zakazanoj za 16. juli u Briselu, neophodno utvrditi prioritetne projekte pomoći poplavljenim područjima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti