Spoj tradicije i tehnologije: Rakija braće Džuveleković osvaja tržište regiona​

04.01.2019. 09:55 / Izvor: SRNA
Spoj tradicije i tehnologije: Rakija braće Džuveleković osvaja tržište regiona​

Braća Džuveleković najavljuju da će se rakije iz Destilerije "Epoha" naći i na inostranom tržištu - već imaju dogovorene količine koje će plasirati na tržišta Švajcarske, SAD, Austrije...

Braća Džuveleković sa Majevice, za samo godinu dana, pobrala su brojna priznanja u proizvodnji rakije, nakon što su otvorili destileriju u majevičkom selu Bobetino Brdo.

Uzgoj šljive u majevičkom kraju ima tradiciju, ali i odlične prirodne potencijale i agroklimatske uslove za razvoj poljoprivrede, a ambijent planine Majevice odličan je preduslov za uzgajanje vrhunskih sorti voća, naročito šljive.

Podno planine Majevice, u Bobetinom Brdu kod Lopara, kraju poznatom po plodonosnoj zemlji koja obiluje bogatim prinosima voća, nastala je Destilerija "Epoha", čiji su vlasnici dva brata Mladen i Bojan Džuveleković. 

U tom kraju priroda daruje sve što je potrebno, a majevičko područje je vijekovima unazad poznato po uzgoju voća visokog kvaliteta. 

Braća Džuveleković spajaju tradiciju, nauku i modernu tehnologiju, a cilj im je da kvalitet iz voća koje ovdje raste sačuvaju i pretoče u dragocjeni "nektar". 

Bojan Džuveleković ističe za Srnu da su u porodici decenijama unazad proizvođene i konzumirane vrhunske rakije.

"Naši preci su proizvodili rakiju, a 'Epoha' je nastala kada smo shvatili da taj užitak treba podijeliti i sa drugima. Sve naše proizvode predstavljamo kroz vrijeme koje tematski odgovara vrsti, senzibilitetu, ukusu, jačini i kvalitetu naše rakije", navodi Bojan.

"Epoha" je počela sa radom protekle godine. Iako je riječ o "mladim" rakijama, njihov kvalitet je prepoznat i nagrađen na gotovo svim sajmovima na kojima su se do sada pojavljivali u Republici Srpskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

"Na osam takmičenja osvojili smo 28 medalja, od čega 17 velikih zlatnih, devet zlatnih i dvije srebrne. Na prestižnom Novosadskom sajmu osvojili smo Plaketu sajma za visok kvalitet proizvoda. Na sajmu u Šapcu naša rakija `vilijamovka` pobjednik je cjelokupnog sajma, u Osečini smo osvojili Srebreni šampionski pehar, a naša rakija travarica` proglašena je najboljom od specijalnih rakija", navodi Bojan.

Na sajmu u Užicu, rakije, od "vilijamovke", "travarice" i "kajsijevače" bile su šampioni grupa, a na Sajmu šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku, njihova rakija od šljive bila je pobjednik cjelokupnog sajma... I tako na nizu sajmova. 

Džuvelekovići proizvode rakije od šljive, kruške, kajsije, dunje, kao i rakije travarice. Posebno je zanimljiva rakija od šljiva, jer se pravi od sorte požegače, koja je sve rjeđa na ovim prostorima. 

Bojan očekuje da će rakije iz buradi, pravljenim od starog hrasta iz srca Šumadije, koji im daje posebnu aromu, imati odlične rezultate u narednom periodu.

On navodi da je teško objasniti potrošačima razliku između kvalitetnih i nekvalitetnih rakija.

"Cilj pojavljivanja na sajmovima je da konzumenti prepoznaju šta je kvalitet i da se napravi razlika u kupovini, a problem za sve registrovane je nelojalna konkurencija. Rakija je ostala crno tržište u BiH, dok je sve ostalo akcizno tržište prešlo u legalne tokove", navodi Bojan.

Džuvelekovići najavljuju da će se rakije iz Destilerije "Epoha" naći i na inostranom tržištu - već imaju dogovorene količine koje će biti plasirane na tržišta Švajcarske, SAD, Austrije...

"Planiramo podizanje i vlastitih zasada voća, kojima bismo obezbijedili nesmetanu proizvodnju i u narednom periodu, ali i pomoć i edukaciju svim voćarima majevičkog kraja za uzgoj šljive koja bi odgovarala standardima za proizvodnju rakije u našoj destileriji", ističe Bojan.

Na ovogodišnjoj svečanoj sjednici Skupštine opštine Lopare, povodom krsne slave ove opštine, Destileriji "Epoha" dodijeljena je Zlatna značka za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić ističe da su Bojan i Mladen Džuveleković odličan primjer kako mladi ulažu u svoj kraj i bore se da pomognu poljoprivrednim proizvođačima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti