Sporazum Kine i SAD smanjio neizvjesnosti u ekonomskom rastu

Vijesti / SVIJET

Sporazum Kine i SAD smanjio neizvjesnosti u ekonomskom rastu

19.01.2020. 11:00 / Izvor: SRNA

"Novi trgovinski sporazum SAD i Kine pomoći će da se ukloni neizvjesnost koja je ometala ekonomski rast širom svijeta", izjavila je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

Predsjednik SAD, Donald Trump i potpredsjednik Kine, Liu He potpisali su ranije ove sedmice "prvu fazu" trgovinskog sporazuma, a mnogi se nadaju da će se time ublažiti trgovinski rat između te dvije zemlje.

"Neizvjesnost je smanjena, ali nije eliminisana. Sporazum o trgovini ne znači mir na tom polju", rekla je Georgieva u obraćanju na Institutu za međunarodnu ekonomiju Peterson u Washingtonu.

Georgieva je naglasila da će u godišnjem izvještaju MMF-a o svjetskoj ekonomiji, koji će biti objavljen u ponedjeljak, 20. januara, biti iznesena predviđenja poboljšanje od 2019. godine i tokom narednih nekoliko godina, javio je Sputnik.

Ona je dodala da je MMF prošle godine procijenio da tenzije u trgovini koštaju svjetsku ekonomiju oko 700 milijarde dolara, odnosno smanjenja kolektivnog bruto domaćeg proizvoda za 0,8 odsto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti