Vijesti

Sporazum ključan za privlačenje investicija u regionu - forum "CEFTA Week" u Podgorici

28.10.2009. 11:32 / Izvor: eKapija.ba

Predstavnici članica CEFTA sporazuma koji su se okupili juče (27. oktobar 2009. godine) u Podgorici na dvodnevnom seminaru "CEFTA Week" ukazali su na manjak međusobnih investicija koje na nivou cele zone iznose tek 10% od ukupnih stranih ulaganja, uprkos zadovoljavajućoj poslovnoj klimi.

- Situacija u toj oblasti u BiH nije tako loša, ali samo zbog jednog specifičnog slučaja, investicije "Telekoma Srbije" u kupovinu "Telekoma Srpske" - naglasio je Ljubomir Klincov, potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH i vođa delegacije BiH na tom skupu.

Učesnici su na otvaranju skupa istakli da CEFTA predstavlja mogućnost za unapređenje investicione klime u regionu, što bi zemlje članice trebalo da pokušaju da iskoriste. Predstavnik Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Alister Nolan smatra da je CEFTA ključan za privlačenje investicija u kompletnom regionu.

Predstavnici BiH zatražili su ukidanje necarinskih barijera koje pojedine zemlje članice tog regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini prave izvoznicima iz BiH, prenose Nezavisne novine.

Ljubomir Klincov, potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH i vođa delegacije BiH na tom skupu, ukazao je da se necarinske barijere prema BiH najčešće ogledaju u dugim kontrolama roba na granici, posebno pri sanitarnim i veterinarskim inspekcijama.

- Prisutno je, takođe, nepriznavanje nalaza naših laboratorija od strane pojedinih zemalja CEFTA, posebno Hrvatske, zbog čega se naši izvoznici upućuju na nove bespotrebne kontrole. Naša preporuka je da sve zemlje međusobno priznaju laboratorijske sertifikate drugih - istakao je on.

Članice CEFTA su Srbija, BiH, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, UNMIK-Kosovo, Albanija i Moldavija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti