Sporazum o zapošljavanju bh. radnika u Kataru nudi čvrst pravni okvir

10.04.2014. 10:44 / Izvor: Fena
Sporazum o zapošljavanju bh. radnika u Kataru nudi čvrst pravni okvir

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar nudi čvrst pravni okvir za zapošljavanje radnika iz BiH u toj državi.

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar nudi čvrst pravni okvir za zapošljavanje radnika iz BiH u toj državi, te im nudi sigurnost na radu, rekao je  za Agenciju Fena direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić.

Pojašnjavajući spomenuti sporazum koji je pije nekoliko dana potpisao ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija  prilikom zvanične posjete Državi Katar s bh. delegacijom, Delić je istaknuo da će svi potpisani ugovori u BiH  biti ovjereni i deponovani u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH i Ambasadi Države Katar u BiH, a oni potpisani u Kataru u Ministarstvu rada Države Katar i Ambasadi BiH u Državi Katar.

"Sporazum predstavlja pravni okvir za zapošljavanje naših građana u Kataru. Svega nekoliko država u svijetu ima ovakav sporazum s Katarom, dok većina ima samo odobrene kvote za zapošljavanje svojih građana. To dovoljno govori o predanosti Katara da naši građani budu osigurani na radu u ovoj državi, te da sve bude usklađeno sa zakonima naše dvije zemlje. Sporazum predstavlja jednu novu šansu za zapošljavanje bh. građana u inozemstvu, a koja će tačno zanimanja i profili biti traženi i koji broj naših građana će dobiti posao, to će odrediti potrebe na katarskom tržištu rada", istaknuo je Delić.

Ugovor o radu koji je dio aneksa Sporazuma, kako kaže, osigurava sve potrebne informacije o uvjetima rada, iznosu plaće, otpremnini, godišnjem odmoru, plaćenom putovanju iz BiH u Katar i obratno, zdravstvenim uslugama i smještaju, tako da će bh. građani imati dovoljno informacija do ocijene da li su im pruženi uvjeti dovoljni za zasnivanje radnog odnosa.

"Sam radni odnos može trajati godinu ili dvije godine uz mogućnost produženja, ukoliko se i radnik i poslodavac o tome dogovore.Sadržaji zaključenih ugovora se ne mogu mijenjati osim ako idu u korist radnika",  dodao je Delić.

Prilikom posjete Kataru, 6. i 7. aprila, ministar Lagumdžija je svojim sagovornicima predočio i projekte, odnosno moguće načine podrške Države Katar razvoju bosanskohercegovačke ekonomije formulirane od zajedničkog ekspertnog tima koji su formirali predsjedavajući Predsjedništva BiH i ministar vanjskih poslova BiH.

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar, kako je tad istaknuto,  omogućit će državljanima BiH da prvi put na legalan način, uz garancije obje države potpisnice, pristupaju tržištu rada u Državi Katar, a što će, između ostalog, omogućiti i učešće bh. građevinske operative na vrlo zahtjevnim projektima pripreme Katara za domaćinstvo sjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Posebno je istaknuo značaj potpisanog Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Kataru naročito ako se ima u vidu činjenica da je za naredne dvije godine Država Katar iskazala potrebu za upošljavanjem oko pola miliona radnika različitih profila.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti