Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Spreman Prijedlog odluke o usvajanju Plana upravljanja otpadom BPK-a

28.04.2014. 09:03 / Izvor: eKapija.ba

Prijedlog odluke o usvajanju Plana upravljanja otpadom trebao bi se naći pred Skupštinom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na njenom narednom redovnom zasjedanju zakazanom ove sedmice.

Na pres-konferenciji, ministrica za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Biljana Simić ukazala je na značaj ovog Plana.

"Plan je osmišljen tako da sadrži sistemski pristup ostvarivanja definisanih ciljeva. U njemu su predloženi načini rješavanja problema otpada i on procjenjuje količinu svih vrsta otpada – komunalni, industrijski, medicinski, građevisnki, ambalažni i dr. za predviđeni planski period, što će služiti kao osnova za projektovanje sistema upravljanja otpadom", kazala je resorna ministrica.

Plan upravljanja otpadom osnova je za planiranje upravljanja otpadom kako na nivou Kantona, tako i na nivou općina koje će se pri izradi svojih planova rukovoditi kantonalnim Planom.

Istaknuto je i da ovaj Plan predstavlja uslov za dodjelu grant i drugih sredstava za realizaciju projekata koji se odnose na zaštitu okoliša, uz istovremeno uvođenje reda u ovoj oblasti i osiguranja upravljanja svim vrstama otpada na ekološki prihvatljiv način.

Ovom ministarstvo apliciralo je i na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša FBiH sa prijedlogom Projekta kantonalnog plana zaštite okoline za period 2015-2025. godina, a rezultati po ovom Javnom pozivu bit će poznati u narednom periodu.

Vezano za aktuelne projekte stanogradnje u nadležnosti ovog ministarstva, ministrica je izjavila da će danas biti gotova Preliminarna lista reda prvenstva za kupovinu potkrovnih stanova u Vitkovićima, te još jednom podsjetila da je otvoren Javni poziv za prikupljanje aplikacija za kupovinu stana u objektu „Lamela H-2“ – Zgrada za mlade.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti