Spriječena šteta na dijelu vertikalnog transporta četverosjeda na Bjelašnici

01.03.2019. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Spriječena šteta na dijelu vertikalnog transporta četverosjeda na Bjelašnici

Akcijom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) spriječena je šteta na dijelu vertikalnog transporta četverosjeda na Bjelašnici.

Akcijom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) spriječena je šteta na dijelu vertikalnog transporta četverosjeda na Bjelašnici.
 
U toj akciji učestvovalo je više od 50 pripadnika FUCZ i sedam uposlenika KJP “ZOI ‘84”.

Iako u izuzetno teškim vremenskim uslovima, pri vjetru brzine 150km/h i temperaturi koja je dostizala -15 stepeni, pripadnici FUCZ uspjeli su ukloniti oko 100 kubika snijega i leda. Koristili su opremu za rad u zimskim uslovima te četvere motorne sanke za prevoz ljudstva i opreme, saopćeno je iz FUCZ.

Navodi se da su pripadnici FUCZ uložili su nadljudske napore kako bi se u što kraćem roku stavio u finkciju ski-lift za posjetioce Bjelašnice i spriječila veća materijalna šteta vrijedne opreme preduzeća ZOI ‘84.

Ta intenzivna aktivnost pripadnika FUCZ rezultirala je da su se vrlo brzo stvorile mogućnosti skorog puštanja u rad četverosjeda na olimpijskoj planini Bjelašnici.

"Još jednom su pripadnici FUCZ obavili izuzetno težak posao po ekstremnim uslovima čime su pokazali da su spremni za svaku situaciju kako bi stanovništvo FBiH i BiH bilo bezbrižno u slučaju raznih elementarnih i drugih nepogoda", ističu iz FUCZ-a. 

Protekla dva dana na vrhu Bjelašnice pripadnici Federalne uprave civilne zaštite radili su na osposobljavanja tog objekta i kompletne mreže ovog ski-lifta na vrhu Bjelašnice, odnosno na dolaznoj stanici četverosjeda. Zbog velikog nevremena u proteklom periodu ogromni nanosi snijega i leda okovali su taj objekt, a jak vjetar je pokidao instalacije ski-lifta.

Sljedeće sedmice, u dogovoru s rukovodstvom firme ZOI ‘84, očekuje se postavljanje zaštitne mreže a pripadnici FUCZ izaći će na teren i pomoći  i u tim aktivnostima. Trenutna faza su radovi na uspostavljanju sigurnosnih aspekata, a potom funkcionalno testiranje kako bi napokon ova žičara bila dostupna korisnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti