Spriječiti nezakonitu eksploataciju šljunka iz Drine

19.06.2019. 08:12 / Izvor: SRNA
Spriječiti nezakonitu eksploataciju šljunka iz Drine

On je dodao da probleme sa nelegalnom eksploatacijom šljunka moraju rješavati zajedno RS i Srbija.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović razgovarali su jučer u Beogradu o sprečavanju nezakonite eksploatacije šljunka iz dijela rijeke Drine.

"Razgovarali smo o problemu koji imamo u vezi sa eksploatacijom šljunka na rijeci Drini, na pozicijama gdje se u stvari granica između BiH i Srbije proteže na način da nije usaglašena sa samim tokom rijeke Drine", rekao je Pašalić novinarima u Beogradu.

On je rekao da je sa Nedimovićem razmatrao mogućnosti kako da ti problemi budu rješavani, dodavši da su u sve uključene i javne ustanove Republike Srpske i Srbije koje se bave vodoprivredom.

"Razgovarali smo o tome kako da uključimo inspekcijske organe i druge nadležne institucije u rješavanje ovog problema i to je nešto čime ćemo se baviti u narednom periodu", naglasio je Pašalić.

On je dodao da probleme sa nelegalnom eksploatacijom šljunka moraju rješavati zajedno Republika Srpska i Srbija.

"Imamo situaciju da na teritoriji sa lijeve strane Drine imamo katastarski parcele koje pripadaju Srbiji i obrnuto i tu zaista postoji problem sa mešetarenjem", pojasnio je Pašalić.

On je naglasio da su dva ministarstva opredijeljena da spriječe te pojave.

"S druge strane, dolazi nam izgradnja i auto-puta od Kuzmina do Rače i brzog puta prema Šapcu tako da materijal koji tamo postoji, koji u stvari predstavlja sprudišta i ometa protok Drine može biti dobro iskorišten za ove investicije", rekao je on.

Prema njegovim riječima, to može biti urađeno samo pod uslovom da je pod kontrolom i da tu ne postoje otvorena vrata ili situacije gde može doći do nezakonite eksploatacije šljunka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti