Sprovode se aktivnosti na realizaciji projekta energetske efikasnosti u KS

26.08.2017. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Sprovode se aktivnosti na realizaciji projekta energetske efikasnosti u KS

Po riječima direktora Okerića, model energetske efikasnosti podrazumijeva utopljavanje privatnih kuća, zgrada kolektivnog stanovanja i institucija.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić i direktor SERDA-e Ševkija Okerić održali su konsultacijski sastanak s predstavnicima UniCredit banke BiH vezan za projekt zgradarstva, tačnije provođenje modela energetske efikasnosti na zgradama u Kantonu Sarajevo.

Halebić je rekao da je vrlo važno da počne realizacija tog projekta jer bi na taj način bio riješen problem potrošnje energije i zagađenja okoliša, te dodao da se nada da će Vlada Kantona Sarajevo usvojiti model energetske efikasnosti.

Na tom modelu trenutno radi Radna grupa koja je izradila materijal koji će biti upućen na usvajanje na jednoj od narednih sjednica jer,  kako je navedeno, Vlada je nosilac ovih aktivnosti.

Po riječima direktora Okerića, model energetske efikasnosti podrazumijeva utopljavanje privatnih kuća, zgrada kolektivnog stanovanja i institucija. Za njegovu realizaciju potrebna je strateška saradnja s bankama, koje također trebaju da prepoznaju značaj ovog vrlo važnog projekta za Kanton Sarajevo.

Na sastanku je predstavnica UniCredit banke upoznala prisutne kako od juna mjeseca ta banka, u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), realizira novu kreditnu liniju za finansiranje energetske efikasnosti za domaćinstva.

Model energetske efikasnosti mora biti provodljiv, zbog čega je vrlo bitno da svi njegovi detalji budu precizirani i usaglašeni, kako bi ga Vlada KS mogla usvojiti, a posebno je specifična oblast utopljavanja zgrada kolektivnog stanovanja za koje je potrebno izraditi posebne modalitete, o čemu će radna grupa razgovarati s predstavnicima te banke na narednim sastancima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti