Vijesti / REGIJA

Srbija: 1,2 miliona dinara bespovratnih sredstava za otkup napuštenih seoskih kuća

23.06.2021. 09:59 / Izvor: Akta.ba

Srbija će raspisati javni konkurs za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama 28. juna, najavio je ministar za brigu o selu Srbije Milan Krkobabić.

Кuće sa okućnicom do 30 ari nudiće se u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju "demografske crne tačke" Srbije, rekao je za Telegraf Кrkobabić.

On je naveo da očekuje da će prethodno Vlada Srbije usvojiti program.

"Država Srbija prvi put jasno kaže: imaš pravo da dobiješ milion i 200.000 (dinara) za otkup seoske kuće sa okućnicom i ne duguješ nikom ništa, osim što imaš obavezu prema državi da ostaneš tamo da živi, naveo je Krkobabić.

Istakao je da postoji veliko interesovanje za dodjelu praznih kuća, kojih prema nekim procjenama u Srbiji ima oko 200.000.

Naglasio je da je na mladima do 45 godina da se interesuju ima li slobodnih kuća, gdje se nalaze i da li su njihovi vlasnici spremni da ih prodaju a na lokalnim samoupravama da procijene vrijednost praznih kuća na svojoj teritoriji.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

srbija

seoske kuće

javni poziv

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti