Srbija će proizvoditi dvije vakcine - Sputnik i Sinofarm

12.03.2021. 09:51 / Izvor: SRNA
Srbija će proizvoditi dvije vakcine - Sputnik i Sinofarm

Od 15. oktobra imat ćemo velike količine vakcina za nas i cijeli region.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u Srbiji biti izgrađena fabrika za “Sinofarm” vakcine.

"Od 15. oktobra imaćemo velike količine vakcina za nas i cijeli region. Mi ćemo morati, makar po cijeni koštanja da damo regionu“, rekao je Vučić, navodeći da će fabrika biti građena u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kinezima.

Vučić je rekao da će se prvo pakovati “sinofarm” vakcina, a onda će kompletnu tečnost praviti u Srbiji, prenose beogradski mediji.

“Srbija proizvodi dvije vakcine. To znači zdravlje ljudi, to je jedan od četiri stuba. Zdravlje, ekonomija, vojska. To daje Srbiji ogromnu snagu i u regionu. Mi ćemo moći da pomažemo i prijateljima u Africi“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da po novim informacijama, u Srbiji većina stanovništva ima britanski soj virusa, te je opet zamolio ljude da se vakcinišu.

Proizvodnja ruske vakcine Sputnik V na Institutu Torlak počinje do 20. maja ove godine, potvrđeno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov, saopšteno je iz kabineta ministra Popovića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti