Vijesti / REGIJA

Srbija dobija plutajuće postrojenje za proizvodnju vodonika na Savi ili Dunavu

13.05.2021. 09:00 / Izvor: Tanjug

Vrlo brzo ćemo dobiti jedno plutajuće postrojenje za proizvodnju vodonika na Savi ili Dunavu, koje će proizvoditi ovaj energent iz vode, izjavio je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić.

"Radi se o plutajućoj platformi na vodi koja će biti sastavljena od 110 rezervoara za vodonik zapremine po 50 kubnih metara, a iznad toga bi bila različita postrojenja na vetar, sunce ili kombinovano, za proizvodnju električne enregije koja će služiti za proces elektrolize iz koje će se dobijati vodonik", rekao je Ilić na stručnom skupu "Vodonična strategija Srbije" održanom u organizaciji intertnet portala "Energija Balkana" na Mašisnkom fakutetu u Beogradu .

Ilić je dodao da bi površina te platforme bila oko pola hektara, kako bi sva planirana oprema mogla da stane na nju, i da će sva biti izgrađena od drveta, uključujući i rezervoare za vodonik.

On je naglasio da će platforma istovremeno i prečišćavati riječnu vodu koju koristi za proizvodnju vodonika na mjestu na kome se nalazi.

Istakao je da će rezervoari za vodonik biti spolja i iznutra obloženi specijalnim materijalima koji će obezbediti da ne "iscuri" iz njih, jer taj element ima jako mali atom koji može da prođe kroz gotovo svaki materijal.

On je priznao da je proizvodnja vodonika skupa, kao i energija koja se iz njega dobija, ali je dodao kako se računa da će tehnologija dobijanja vodonika vremenom da napreduje, a društveni standard da poraste.

 

 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

vodonik

srbija

proizvodnja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti