Srbija dobila 20 doza ruske vakcine, do marta očekuje 350.000 doza Pfizerove

Vijesti / REGIJA

Srbija dobila 20 doza ruske vakcine, do marta očekuje 350.000 doza Pfizerove

04.12.2020. 09:02 / Izvor: Akta.ba

U Srbiju je stiglo 20 probnih doza ruskih vakcina "Sputnjik 5" koje su već upućene na laboratorijsku provjeru, a očekujemo da ćemo do početka marta dobiti i 350.000 doza Pfizerovog cjepiva, izjavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će za sve građane Srbije vakcine biti besplatni, ako ga žele primiti.

"Ne možete nikog natjerati tko ne želi primiti cjepivo, ali smatram neodgovornim sve koji pozivaju da se ne primi", rekao je Vučić.

On je naglasio kako ga "uopće ne interesuje" da li će se Bruxelles protiviti tome što Srbija namjerava nabaviti i vakcine iz Rusije i Kine i ocijenio da je "svaka vakcina dobra" jer se istraživanjima i proizvodnjom bave ozbiljne svjetske farmaceutske kompanije.

Srbija će, rekao je Vučić, prihvatiti i vakcine koja joj budu dodijeljena kroz sistem COVAX, koji su zajedno pokrenuli Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Savez za vakcine (GAVI).

Vučić je najavio da će u petak biti otvorena nova i suvremeno opremljena covid bolnica u beogradskom predgrađu Batajnica, izgrađena za samo četiri mjeseca, a za petnaestak dana i covid bolnica u Kruševcu.

Sa današnjih 199.158 ukupno registriranih slučajeva zaraze očekuje se da će Srbija u petak premašiti 200.000 oboljelih od Covida-19, prenosi Hina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti