Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima CEFTA u Prištini

16.11.2018. 08:50 / Izvor: SRNA
Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima CEFTA u Prištini

Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima radnih tijela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra

Srbija i BiH neće učestvovati na sastancima radnih tijela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra, kao ni na ministarskom sastanku u okviru Cefta nedjelje, 3. decembra u Prištini, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić nakon telefonskog razgovora sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

"Besmisleno je da zabijamo glavu u pesak i ponašamo se kao da se ništa ne događa i da je situacija normalna, a svima nam je jasno da je nakon uvođenja takse od 10 odsto za robu iz Srbije i BiH koja dolazi na Kosovo, ovo najveća kriza od početka funkcionisanja Cefta sporazuma", rekao je Ljajić. 

On je istakao da je zajednički cilj Srbije i BiH da se ukinu ove mjere koje su uvele privremene institucije u Prištini i da se onda započnu razgovori ne samo o ukidanju vancarinskih barijera, već o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom dijelu Evrope, prenose beogradski mediji.

Ljajić i Šarović će početkom slijedeće nedjelje na sastanku u Sarajevu utvrditi zajedničke aktivnosti koje će dvije države preduzeti s ciljem ukidanja sporne takse koju je uvela Priština.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti