Vijesti

Srbija i Hrvatska nesmanjenom žestinom nastavljaju s primjenom vancarinskih barijera: Izvoznici iz BiH i dalje u lošijem položaju

10.08.2009. 09:27 / Izvor: Nezavisne novine

Vancarinske barijere Srbije i Hrvatske prema izvoznicima iz BiH se i dalje primjenjuju nesmanjenim intenzitetom kad je u pitanju brzina izdavanja dozvola i kontrola, dok za uvoz u BiH ne postoje nikakve opstrukcije, tvrde domaći izvoznici.

Desimir Živanić, najveći proizvođač živine u BiH i vlasnik živinarske farme "Živanić DS", kaže da je i dalje za izvoznike veliki problem doći do izvozne dozvole za plasman proizvoda na susjedna tržišta.

"U našem ministarstvu se brzo završi potrebna procedura, ali velike probleme imaju uvoznici u Srbiji i Hrvatskoj kojima treba da isporučimo robu pošto teško dobijaju odobrenje za uvoz, što nas direktno ugrožava", kaže Živanić.

Kad se poslije puno napora i čekanja riješi taj problem, kazao je Živanić, tek onda nastaju muke na granici.

Tako tvrdi da je posljednja njegova pošiljka za Srbiju morala da provede u karantinu sedam dana i da je po svakoj hladnjači morao da plati 1.100 eura za ispitivanja.

Prema njegovim riječima, to praktično znači da je za kilogram piletine koju izvozi u Srbiju u startu dodatno opterećen sa 10 pfeninga.

Što se tiče Hrvatske, Živanić kaže da je još teže izvoziti uprkos tome što ima poznatog kupca koji je zainteresovan za njegovu robu.

"Hrvatska stručna komisija hoće da dođe ovdje na teren kod nas i da pregleda farme, klaonice i hladnjače", kaže Živanić, dodajući da će tek po povratku u Hrvatsku napraviti izvještaj i eventualno dobiti dozvolu.

On je kazao da će pomno pratiti i snimati svaki korak hrvatske komisije koja bude došla kod njega, kako bi javnost mogla biti obaviještena o njihovom radu.

Ipak, Živanić smatra da dok dobije dozvolu da će vjerovatno i proći turistička sezona u Hrvatskoj kada je najveća potražnja za mesom.

S druge strane, Živanić kaže da meso u BiH ulazi olako, te da uvoznici, pogotovo iz Slovenije uz stimulaciju države na našem tržištu, nastupaju sa damping cijenama.

On upozorava da će, ukoliko se ovako nastavi, samo što se tiče njegove proizvodnje biti ugrožen posao za 40 radnika, oko 60 farmi koje rade za njega kao kooperanti i posao 120 kooperanata koji proizvode za njegove potrebe.

Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, kazao je da pošiljke mesa koje ulaze u BiH takođe podliježu uzimanju uzoraka i kontroli, priznajući pritom da su procedure u susjednim državama duže i skuplje.

"Pitanje je da li to prelazi nekakve normalne cijene ili se radi o vancarinskoj barijeri", kazao je Nedić.

On nije mogao da precizira koliko košta analiza uzoraka mesa koje ulazi u BiH, jer kako je objasnio to zavisi od laboratorija i vrsta analiza koje se rade pošto su različite cijene za analizu prisustva teških metala, hormona ili mikrobiološke ispravnosti.

Nedić kaže da je obaveza da se utvrdi higijenska ispravnost i kvalitet proizvoda, a prema vrsti i količini pošiljke inspektor procjenjuje i uzima određen broj uzoraka koji su neophodni da se procijeni da li je pošiljka ispravna ili ne.

"Kad pošiljka dođe na granicu, granični veterinarski inspektor daje nalog inspektoru u mjestu istovara pošiljke da se izvrši uzorkovanje", kaže Nedić dodajući da se svaka pošiljka uzorkuje uz procjenu inspektora koliko je uzoraka potrebno.

Što se tiče karantina, Nedić je kazao da je u BiH karantin obavezan za životinje koje se uvoze i koje će se koristiti za reprodukciju ili tov, dok se za smrznuto meso samo čeka rezultat analize.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS, kazao je da odnos susjednih zemalja ne treba čuditi ako se zna da je Hrvatska, na primjer, i zvaničnim dokumentima preporučila maksimalnu zaštitu domaće proizvodnje vancarinskim barijerama, što je direktno kršenje CEFTA.

On smatra da je razlog za ovakvu situaciju i to što se "Ustavni sud BiH počeo baviti politikom tako što je suspendovao zakon o zaštiti domaće proizvodnje".

"Mi bismo zakonom natjerali susjede da sjednu za sto i pregovaramo da imamo iste uslove, ali je to sve propalo odlukom Ustavnog suda", smatra Usorac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti