Srbija i RS zajedno nastupaju prema međunarodnim finansijskim institucijama

22.05.2014. 09:05 / Izvor: SRNA
Srbija i RS zajedno nastupaju prema međunarodnim finansijskim institucijama

n je pojasnio da zajednički nastup znači da se zajednički razgovara o problemima sa kojim se obje zemlje suočavaju, a da će svaka od njih imati svoj program kredita i međunarodne pomoći.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da se sa ministrom finansija Srbije Lazarom Krstićem dogovorio da Srpska i Srbija moraju zajednički nastupati prema međunarodnim finansijskim institucijama, bankarskom sektoru i međunarodnim donatorima kako bi objasnili probleme sa kojim se suočavaju nakon katastrofalnih poplava.

On je pojasnio da zajednički nastup znači da se zajednički razgovara o problemima sa kojim se obje zemlje suočavaju, a da će svaka od njih imati svoj program kredita i međunarodne pomoći.

Tegeltija je istakao da je na sastanku u Beogradu razgovarano o modalitetima sanacije poplavljenih područja i izlaska iz krize nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Srpsku i Srbiju.

"Ono što je najteže u ovoj priči je da međunarodne finansijske institucije imaju svoja pravila i viđenja elementarnih nepogoda i pomoći", rekao je Tegeltija nakon sastanka novinarima iz Republike Srpske.

On kaže da se sa Krstićem saglasio da su ove poplave po svom karakteru sasvim drugačije od svih dosadašnjih i naglasio da će sa tom činjenicom upoznati učesnike donatorskih konfererncija, koje će biti organizovane u Srbiji i BiH, da bi bili ostvareni neki drugi modaliteti pomoći.

"Ono što mi zajednički želimo je da sugerišemo pravce donatorske pomoći koji su napotrebniji i Srbiji i BiH. Najvažnije je da se pokrene realan život, da se ljudi smjeste, da se pokrene privreda i poljoprivreda, da mala i srednja preduzeće počnu da rade, jer će iz toga sve drugo biti stvoreno", poručio je Tegeltija.

On je ukazao da bi koncentrisanje samo na infrastrukturu moglo da uspori oporavak u cjelini i naglasio da modalitet izlaska iz ove krize i sanacija posljedica ne može biti urađen po modelu od prije nekoliko godina, jer je ovaj put šteta mnogo veća.

Kada je riječ o procjeni štete, Tegeltija je najavio da će Vlada Srpske u najskorije vrijeme oformiti potrebne komisije i usaglasiti način procjene, koji će se morati biti obavljen na drugačiji način od dosadašnjeg.

"Način utvrđivanja štete mora biti drugačiji, jer mi sada apliciramo prema međunarodnoj pomoći. Naša procjena štete mora biti drugačija od one na koju smo naučili. Šteta je ogromna i moramo imati procjenu vrlo brzo da bi mogli tražiti pomoć", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je posjetio i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu i apelovao na sve prijatelje Republike Srpske i one koji su porijeklom iz tih krajeva da pomognu ugroženom stanovništvu.

On je ukazao na potrebu da upućivanje pomoći bude koordinisano sa Predstavništvom Srpske da bi bilo sistematsko i da bi ugroženom stanovništvu bilo upućeno ono što im je najpotrebnije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti