Srbija izlazi iz recesije

Vijesti / REGIJA

Srbija izlazi iz recesije

07.05.2013. 08:12 / Izvor: SRNA

U Srbiji je u prvom tromjesečju ove godine zabilježen rast industrijske proizvodnje i bruto društvenog proizvoda /BDP/, čime je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije, saopštilo je srpsko Ministarstvo finansija.

U saopštenju se navodi da je, prema podacima Zavoda za statistiku, u prvom tromjesečju ove godine industrijska proizvodnja počela da se oporavlja i bilježi rast od 5,2 odsto, što je doprinijelo i umjerenom rastu BDP od 1,9 odsto.

Time je, dodaje se,  srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije, u kojoj je bila tokom cijele prošle godine, kada je u sva četiri kvartala zabilježen pad BDP.

Proizvodnja je u prvom kvartalu skoro utrostručena u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, hemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duvanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji namještaja.

Ministarstvo ističe da je u prvom tromjesečju ove godine srpski izvoz ostvario rast od 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je istovremeno uvoz praktično stagnirao, što je dovelo do pada spoljnotrgovinskog deficita za četvrtinu.

Izvoz u martu je, navodi se u saopštenju, dostigao "istorijski rekordnu" vrijednost od 857 miliona eura na mjesečnom nivou.

"Srbija je ove godine konačno počela da bazira svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stepena dodate vrednosti, umesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stepena profitabilnosti", ističe se u saopštenju.

Navodi se da je rastu izvoza najviše doprinio izvoz automobila i auto-komponenti, električnih mašina i aparata, tekstilnih proizvoda, obojenih metala i proizvoda od metala.

Ministarstvo najavljuje i da će s ciljem daljeg oporavka do kraja ovog mjeseca biti donesen i Akcioni plan reindustrijalizacije Srbije u kome će biti detaljno razrađene operativne mjere za podsticanje privrede, izvoza i zapošljavanja.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti