Srbija s Pfizerom ugovorila još 2,3 milijuna doza cjepiva

20.02.2021. 10:49 / Izvor: Agencije
Srbija s Pfizerom ugovorila još 2,3 milijuna doza cjepiva

Srbija je danas potpisala novi ugovor s farmaceutskom tvrkom Pfizer po kojem će u travnju dobiti još 1.200.000 doza cjepiva, priopćio je u petak srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Srbija je danas potpisala novi ugovor s farmaceutskom tvrkom Pfizer po kojem će u travnju dobiti još 1.200.000 doza cjepiva, priopćio je u petak srbijanski ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

On je poslije razgovora s resornim kolegom iz Republike Srpske Alenom Šeranićem u Beogradu novinarima rekao da je ugovorom predviđena isporuka dodatnih 1.190.000 doza Pfizerova cjepiva koje bi trebalo stići u trećem kvartalu ove godine.

Dogovarajući nastavak suradnje u procesu imunizacije s Republikom Srpskom, čiji se zdravstveni dijelatnici već nekoliko dana cijepe u Srbiji - u Šapcu, Loznici i Sremskoj Mitrovici, Lončar je naveo podatak da se stiglo nadomak 5.000 datih doza.

"Provodi se dogovor predsjednika Aleksandra Vučića s vodstvom Republike Srpske i približavamo se broju od 5.000, ali tu nećemo stati. Dogovorio sam s ministrom zdravlja RS daljnju suradnju", naglasio je Lončar.

On je najavio da će Srbija svoj e-sustav, koji koristi u procesu kampanje cijepljenja, ustupiti RS-u kad tom bosanskohercegovačkom entitetu budu osigurali dovoljno cjepiva.

U Srbiji se trenutačno koriste cjepiva tvrtki Pfizer-BioNTec, rusko cjepivo Sputnjik V, te kineski Sinopharm, a ranije je najavljena i isporuka AstraZenecina cjepiva, ali dosad još nije stigla niti jedna doza.

Beogradske Večernje novosti objavile su danas da bi prvi kontigent od 150.000 doza cjepiva AstraZeneca trebao biti isporečen za dva dana, 21. veljače.

Srbija je, prema podacima zdravstvenih vlasti, premašila broj od milijun datih doza cjepiva - cijepljeno je 1.018.937 ljudi, od kojih je prvu dozu dosad dobilo više od 635.000, što Srbiju svrstava na šesto mjestu u svijetu, drugo u Europi i prvo u regiji.

Istodobno, statistika u posljednja dva dana uzastopce pokazuje novi skok broja novozaraženih - u četvrtak 2.561, a u petak 2.632, pa je iz Kriznog stožera najavljena mogućnost pooštravanja mjera ako se epidemiološka situacija nastavi pogoršavati., prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti