Srbija sa Rusijom potpisala ugovor o željeznicama vrijedan 230 miliona eura

18.01.2019. 08:21 / Izvor: Agencije
Srbija sa Rusijom potpisala ugovor o željeznicama vrijedan 230 miliona eura

Mihajlović je dodala da će rekonstrukcija barske pruge početi 2020. godine jer se priprema dokumentacija.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović prisustvovala je potpisivanju ugovora između “Infrastruktura železnice Srbije” i ruske kompanije “RŽD internešenel” za nove projekte na željeznici, vrijednog 230 miliona eura.

"Na ovom ugovoru radimo dve godine, krećemo u nove projekte, izgradnju novog dispečerskog centra iz kojeg će se upravljati saobraćajem u cijeloj Srbiji, uključujući i brzu prugu Beograd-Budimpešta", rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju tog Ministarstva koje prenosi agencija Beta.

Ugovor obuhvata izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za željeznicu, u vrijednosti 127,4 miliona eura, radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na dionici Stara Pazova-Novi Sad u iznosu od 91,9 miliona eura i izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju 210 kilometara barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, za koju je namijenjeno preostalih 10,7 miliona eura.

Mihajlović je dodala da će rekonstrukcija barske pruge početi 2020. godine jer se priprema dokumentacija.

Istakla je da će tokom današnje posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji biti potpisan 21 dokument, među kojima je ugovor za projekte na željeznici jedini komercijalni ugovor.

"U prethodne četiri godine ugovorili smo iz ruskog kredita za modernizaciju željeznice projekte vrijedne milijardu eura i obnovili 205 kilometara pruga, a svi projekti koje smo zajedno radili završavani su efikasno i u roku", rekla je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti