Srbija se za EU sprema pojačanim tempom

02.01.2018. 14:14 / Izvor: RTS
Srbija se za EU sprema pojačanim tempom

Sofija želi biti lider na Balkanu i želi da njezino predsjedateljstvo ostane upamćeno prije svega kao balkansko predsjedateljstvo.

Dolaskom Bugarske na čelo Europske unije, zemlje kojoj je europska perspektiva zapadnog Balkana jedan od prioriteta, Srbija će se za pristupne pregovore spremati "možda i pojačanim tempom", izjavila je srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

 Bugarska je 1. siječnja preuzela od Estonije šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Europskom unijom, a nakon nje na to mjesto dolaze Austrija i Rumunjska.

"Te tri države kažu da je proširenje važno... Mi ćemo se s naše strane spremati onako kako se inače spremamo možda još i nekim pojačanim tempom", rekla je Joksimović za RTS.

 Po njezinom mišljenju, ključna je stvar imati kontinuitet u provođenju reformi i jasnu političku volju.

Inače, Bugari su definirali četiri glavna prioriteta koji će biti u fokusu njezina predsjedanja EU-om -  budućnost Europe i mladi, gospodarski rast i socijalna kohezija; europska perspektiva i povezanost zapadnog Balkana; sigurnost i stabilnost te digitalna ekonomija. U tome se posebno ističe jačanje europske perspektive zapadnog Balkana.

Sofija želi biti lider na Balkanu i želi da njezino predsjedateljstvo ostane upamćeno prije svega kao balkansko predsjedateljstvo. Želi da se sa svakom od zemalja u regiji dogovori jasan akcijski plan s konkretnim koracima koje trebaju učiniti kako bi ubrzale približavanje EU-u.

Bugarska je najavila da će 17. i 18. svibnja u Sofiji organizirati summit EU-a i zapadnog Balkana koji bi još jednom trebao potvrditi europsku perspektivu regije.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti