Srbija se zadužuje 580 mil. eura za početak gradnje metroa

Vijesti / REGIJA

Srbija se zadužuje 580 mil. eura za početak gradnje metroa

05.11.2019. 11:45 / Izvor: Večernje novosti

Vlada Srbije, kako se vidi iz predloga budžeta za narednu godinu, namjerava da se zaduži ukupno 580 miliona eura kako bi započela projekat izgradnje metroa u Beogradu.

Kada se govori o kapitalnim projektima, koji su stigli do realizacije, u narednoj godini iz republičke kase na njih će biti utrošeno 198,9 milijardi dinara. Najviše poslova naručiće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - u vrijednosti od 67 milijardi dinara.

Značajne investicije u narednoj godini planira i Ministarstvo unutrašnjih poslova - na kapitalne projekte će biti utrošeno nepunih 11 milijardi dinara. Od toga je četiri milijarde dinara planirano za obnavljanje i modernizaciju helikopterske flote.

Nepažljive vozače sigurno neće obradovati činjenica da MUP ulazi drugu fazu video-nadzora u saobraćaju, na koju će biti potrošeno 1,67 milijardi dinara. Oko 200 miliona dinara treba da bude uloženo u osavremenjivanje voznog parka i popravku vozila Direkcije policije.

Ministarstvo finansija će rasporediti 17,2 milijarde dinara namenjenih kapitalnim investicijama. U taj zbir ulazi blizu 13,2 milijarde dinara namenjenih eksproprijaciji zemljišta na kome će se graditi kapitalni projekti. Uprava carina planira 309 miliona dinara za gradnju graničnog prelaza Gostun i 268 miliona za gradnju carinske ispostave na Gradini.

Ministarstvo spoljnih poslova će nepunu milijardu dinara uložiti u važne projekte poput gradnje diplomatsko-konzularnog predstavništva u glavnom gradu Australije - 32 miliona dinara. Zatim, po skoro istoj cijeni, 30 miliona dinara gradiće se predstavništvo u Sarajevu. U njega će se međutim ulagati 2021. godine - 45 miliona dinara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti