Srbija uskoro otvara nova poglavlja u pregovorima sa EU

01.12.2017. 11:10 / Izvor: RTS
Srbija uskoro otvara nova poglavlja u pregovorima sa EU

Dosadašnji tijek pregovora pokazao je da se 11. prosinca može očekivati otvaranje poglavlja 6 i 30, dok je otvaranje poglavlja 33 za sada neizvjesno.

Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti nova poglavlja u pregovorima s EU bit će održana 11. prosinca, saznaje RTS u Bruxellesu, no još uvijek nema suglasnosti o tome hoće li tada biti otvorena dva ili tri poglavlja koja su tehnički spremna.

Ključna za tu odluku bit će procjena zemalja članica EU koliko je Srbija napredovala u oblasti vladavine prava, na osnovu izvještaja koji im je o tome pripremila Europska komisija.

U izvještaju koji pokriva razdoblje od posljednjih šest mjeseci, Europska komisija detaljno navodi jesu li i u kojem roku ispunjene mjere iz akcionog plana za poglavlje 23 i 24 koje je donijela Vlada Srbije.

Prema diplomatskim izvorima u Bruxellesu, neke zemlje članice, među kojima i one najutjecajnije, smatraju da izvještaj, pored napretka koji bilježi u posljednjih pola godine, navodi i određena kašnjenja u primjeni akcionog plana za poglavlje 23 i 24, što će utjecati na njihovu odluku o broju otvorenih poglavlja.

Dosadašnji tijek pregovora pokazao je da se 11. prosinca može očekivati otvaranje poglavlja 6 i 30, dok je otvaranje poglavlja 33 za sada neizvjesno.

Prema pravilima iz pregovaračkog okvira za Srbiju, napredak u svim poglavljima ovisi od napretka u oblasti vladavine prava (poglavlje 23 i 24) i normalizaciji odnosa s Prištinom (poglavlje 35).

Zato su zemlje članice tražile da vide izvještaj Europske komisije, prije nego što daju suglasnost za otvaranje poglavlja 6 koje se odnosi kompanijsko pravo, poglavlja 30 o ekonomskim odnosima s inozemstvom i poglavlja 33 o financijskim i proračunskim odrednicama.

Osim ova tri poglavlja, Srbija je pripremila i dostavila Bruxellesu pregovaračke pozicije i za poglavlje 13 o ribarstvu i poglavlje 9 o financijskim uslugama.

U dosadašnjem tijeku pregovora Srbija je otvorila deset od ukupno 35 poglavlja, a dva je preliminarno i zatvorila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti