Srbija za sada ne planira pooštravanje mjera na granicama

11.07.2020. 17:30 / Izvor: Nezavisne novine
Srbija za sada ne planira pooštravanje mjera na granicama

Zdravstveni pregledi putnika na granicama vrše se samo po potrebi, odnosno ukoliko putnik pokazuje simptome virusa korona.

Pooštravanje mjera kontrole na graničnim prelazima u Srbiji zasad nije u planu, kaže granični sanitarni inspektor Raša Milanov i dodaje da se od početka epidemije virusa korona na graničnim prelazima primjenjuju adekvatne mjere kontrole.

On je za Tanjug naveo da se domaćim i stranim državljanima po ulasku u Srbiju uručuje zdravstveno upozorenje u kome su, na srpskom i engleskom jeziku, date instrukcije kako da se ponašaju u slučaju da imaju neke od simptoma virusa korona i navedene adrese i brojevi telefona Zavoda za javno zdravlje i Instituta za javno zdravlje u Srbiji gdje bi ta lica mogla da se jave, ukoliko imaju bilo kakve tegobe.

To, podsjeća Milanov, ne važi za državljane Crne Gore kojima je, ukoliko iz Crne Gore dolaze u Srbiju, određena obavezna mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana, na osnovu procjene trenutne epidemiološke situacije u regionu.

Milanov navodi da pooštravanje mjera kontrole na graničnim prelazima zasad nije u planu i dodaje da se zdravstveni pregledi putnika na granicama vrše samo po potrebi, odnosno ukoliko putnik pokazuje simptome virusa korona.

U tom slučaju, pojasnio je, granični sanitarni inspektor zajedno s epidmiologom iz najbližeg Zavoda ili Instituta za javno zdravlje koje gravitira tom graničnom prelazu, obavlja razgovor s takvim putnikom i na osnovu njegovog zdravstvenog stanja donosi se odluka o daljem postupanju.

"Ukoliko putnik pokazuje simptome karakteristične za COVID-19 svakako će, po preporuci epidemiologa, dobiti rešenje od graničnog sanitarnog inspektora da se javi nadležnoj ustanovi u mjestu boravka radi daljeg liječenja ili bi bio neposredno upućen u ustanovu za izolaciju i liječenje", pojasnio je Milanov.

Naveo je da se o zaraženima koji dolaze u Srbiju unaprijed mogu dobiti podaci od srpskog diplomatskog predstavništva u zemlji iz koje putnik dolazi, zatim zdravstvenih institucija te zemlje, ali i od samih putnika.

"Sami građani mogu da najave dolazak i kažu da imaju simptome radi dobijanja informacije kako da se ponašaju", dodao je Milanov.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti