Srbija zabranila uvoz hrane životinjskog podrijetla iz Mađarske

28.04.2018. 08:14 / Izvor: HINA
Srbija zabranila uvoz hrane životinjskog podrijetla iz Mađarske

Srbija je u petak zabranila uvoz i tranzit svih pošiljki hrane životinjskog podrijetla iz Mađarske zbog pojave afričke kuge.

Srbija je u petak zabranila uvoz i tranzit svih pošiljki hrane životinjskog podrijetla iz Mađarske zbog pojave afričke kuge svinja u Mađarskoj, priopćilo je srbijansko ministarstvo poljoprivrede.

Zabrana je uslijedila nakon što su nadležna tijela za poslove veterinarstva i sigurnosti hrane Mađarske, po obavjesti Europske unije i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE), izvijestili ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, upravu za veterinarstvo, o pojavljivanju prvog slučaja afričke kuge svinja (Pestis Suum Africana) kod divljih svinja u Mađarskoj, navodi se u priopćenju.

Cilj odluke je spriječiti unošenje uzročnika ove bolesti na teritorij Srbije, a uslijedit će “poduzimanje više zakonom propisanih mjera od kojih je trenutno najvažnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog podrijetla iz Mađarske.

Zabrana i pojačani nadzor provodit će se u suradnji tijela resornog ministarstva - granične veterinarske inspekcije i veterinarske inspekcije, s upravom carina i upravom granične policije.

Ministarstsvo poljoprivrede upozorilo je potrošače da “ne kupuju hranu životinjskog podrijetla na mjestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije”, prenosi Hina.

Istodobno, najavljen je “aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigla razina preventivnih i biosigurnosnih mjera i spriječilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja”.

Poljoprivrednicima je skrenuta pažnja da spriječe bilo kakav mogućni kontakt domaćih svinja s divljim svinjama, a to se upozorenje odnosi i na lovce, ljubitelje prirode, te druge osobe koje posjećuju lovišta ili prirodu u državama u kojima se pojavila infekcija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti