Srebrenica će biti kandidat za Evropski grad kulture 2024. godine

13.03.2018. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Srebrenica će biti kandidat za Evropski grad kulture 2024. godine

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da će Master plan biti od koristi za razvoj Općine.

Austrijski institut za tehnologiju i Institut za strukturalni razvoj prezentovat će Master plan "Srebrenica Drina Euro - Region i Srebrenica Euro - Region Evropski grad kulture 2024".

Ispred Austrijskog instituta za tehnologiju, Alexandar Petritz rekao je da su koristi Master plana višestruke, a krajnji cilj je kandidatura Srebrenice za Evropski grad kulture 2024. godine.

"Srebrenica će biti centar svega. Unutar Master plana mi gledamo koje segmente treba jačati za uspješnu kandidaturu. U okviru plana kandidature imaćemo saradnju i sa susjednom zemljom, te na taj način imamo euro regiju. Iz Evropske unije će podržavati takve regije. Cilj je stvoriti jaku ekonomiju i radna mjesta. Kandidatura za Evropski grad kulture ili Grad mira su instrumenti kojima se jača sam grad, ali i investicije u grad", kazao je Petritz koji je mišljenja da Srebrenica ima velike šanse da postane Evropski grad kulture.

Naglašava da postoji mogućnost da kandidatura za Evropski grad kulture ide u partnerstvu sa jednim austrijskim gradom.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da će Master plan biti od koristi za razvoj Općine, ali i privlačenja investitora da ulažu u taj grad.

"Mi smo optimisti i želimo da budemo takvi. To je pokazalo da moramo gledati u budućnost. To se vidi na terenu. Vjerujem da ćemo imati šanse kada je u pitanju Master plan. Nije u pitanju samo Srebrenica, nego regija. Mi kao takvi imamo šta da ponudimo i bićemo konkurencija većim gradovima koji apliciraju za Evropski grad kulture 2024. godine", istakao je Grujičić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti